Staklena plaža, Kaliforinija

U ranom 20. stoljeću, stanovnici Fort Bragg-a u Kaliforniji su redovno bacali otpad s litice na plažu koja se nalazila ispod, danas poznatu kao Staklena plaža. Na nju su odlagali sve od stakla, pa do kućanskih aparata i automobila.

U to vrijeme, prostor je bio u vlasništvu Union Lumber Company, a mještani su ga jednostavno zvali “otpad.” Kada bi plaža postala potpuno zatrpana, smeće bi se zapalilo kao bi se stvorio novi prostor za još više smeća.

Staklena-plaza-1

Prostor je zatvoren uz zabranu bacanja smeća tek 1967. godine kada su poduzeti i veliki napori da se plaža konačno očisti. Tokom nekoliko sljedećih desetljeća, valovi su potpuno očistili plažu, ostavljajući iza sebe samo male glatke komadiće stakla u svim bojama, staklo koje i dan danas prekriva plažu. Još jednom, priroda je pretvorila ono što mi smatramo smećem u prelijep krajolik.

California State Park je kupio plažu 2002. godine, a nakon dodatnog čišćenja postala je dio MacKerricher State Parka. U posljednjih nekoliko godina, Staklena plaža je postala popularna među turistima, od kojih mnogi ovdje dolaze u potragu za najljepšim komadićem stakla koji namjeravaju ponijeti kući za uspomenu. Ipak, to nije moguće, s obzirom da je danas strogo zabranjeno uklanjanje stakla s plaže.

Staklena-plaza-2

Staklena-plaza-3

Staklena-plaza-4

Staklena-plaza-5

Staklena-plaza-6

Staklena-plaza-7

Staklena-plaza-8

Staklena-plaza-9

Preporučujemo: 10 Prekrasnih plaža sa crnim pijeskom

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,