5 Bizarnih naprava koje su nekada obećavale da će vam poboljšati izgled

Od krema koje ‘čudesno’ zatežu lice i brišu bore, pa sve do milion varijanti fitness sprava koje nam garantuju ravan stomak, vitko tijelo i besprijekornu ljepotu – industrija ljepote nas prati u stopu i konstantno bombarduje novim proizvodima.

Na našu sreću, ove naprave danas izgledaju makar malo prihvatljivije od onih iz prošlog stoljeća – a sigurni smo da su i daleko bezbolnije….

 

5. Naprava za rupice na obrazima

rupice

Isabella Gilbert mora da je prošla pravi pakao u životu sa nedostatkom rupica na obrazima, jer šta bi drugo moglo natjerati nekoga da izumi napravu koja ih stvara?

1936. godine Isabella je izumila ovu neobičnu napravu koja je obećavala ‘fini set rupica na obrazima’. Nismo sigurni kakvi su bili rezultati nošenja naprave, i da li ih je uopšte bilo.

 

4. Pojas za nos

pojas-za-nos

Za sve one koji su bili živi u ranom 20. stoljeću, a nisu bili zadovoljni izgledom svog nosa, dobra vijest je da nistu morali posegnuti za skupim i bolnim plastičnim operacijama. Loša vijest je druga opcija: Trados –oblikovatelj nosa.

Model 22 bio je prilično popularan 1918. godine, ali “specijalist za lice” M. Trilety, izumitelj naprave, nije se zaustavio samo na tom modelu. Do 1928, Trilety je bio “stručnjak za oblikovanje nosa” koji je ponudio brzu, ‘bezbolnu’ i stalnu korekciju nosa sa svojim novim modelom – Modelom 25.

 

3. Reduktor brade i uljepšivač

reduktor-brade

Imate problematičan podbradak? Nema razloga za brigu! “Reduktor brade i uljepšivač” profesora Eugena Macka je tu da spasi dan (i vaš izgled).

Ovaj uređaj iz 1890. godine navodno može eliminisati i zbrisati ‘dvostruku bradu’, naravno, uz pretpostavku da povlačite kablove dovoljno jako.

 

2. Gumena maska za lice

maska-za-lice

Svi koji su imali „defekt lica“ u 1912. godini bili su sretni što među njima živi, hoda i smišlja nove naprave Lillian Bender, koja je i izumila ovaj super udobni uređaj koji je obećavao “uklanjanje bora i viška mesa” putem potpuno podesive gumene maske.

Ovaj uređaj, koji izgleda kao korzet za lice, vjerovatno je poslužio i kao inspiracija za masku doktora Hannibala Lectera u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

 

1. Mikrometar ljepote

Mikrometar-ljepote

Maksymilian Faktorowicz, koji je otvorio malu prodavnicu kozmetike u 1909. godini, a koja je danas gigant poznat kao Max Factor, pored vrhunskih karmina i maskara imao je jedan poprilično zanimljiv izum – Mikrometar ljepote.

Mikrometar je izumio u 1932. godini, a služio je kao instrument dizajniran za otkrivanje nedostataka na licu žene, nedostataka koji bi poslije mogli biti ispravljeni šminkom “iskusnog operatera”. Ako je (kojim slučajem) maska za lice iznad poslužila kao inspiracija za masku dr. Hannibal Lectera, onda je i ovaj uređaj sigurno inspirisao Hellraisera.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,