Timanfaya: Krajolik koji izgleda kao površina Marsa, Španija

Nacionalni park Timanfaya (Parque Nacional de Timanfaya) je španjolski nacionalni park u jugozapadnom dijelu otoka Lanzarote, na Kanarskim otocima. Zauzima područje od 51.07 kvadratnih kilometara i u potpunosti se sastoji od crvenkastog vulkanskog tla koje najviše podsjeća na površinu Marsa.

Najpoznatiji dio parka su Vatrene Planine (Las Montañas del Fuego) koje su proglašene “mjestom izuzetne prirodne ljepote”, a koje su bile središte vulkanske katastrofe koja se dogodila nešto prije više od 250 godina. Erupcija Vatrenih Planina je trajala cijelih 6 godina (1730 – 1736), a užarena lava je prekrila cijela sela i plodnu zemlju od koje su poljoprivrednici živjeli i pretvorila je crvenu pustoš.

Nacionalni-park-Timanfaya-1

Prema pričama stanovnika otoka, kada se vulkan prvi put aktivirao zemlja se otvorila, začula se zaglušujuća buka, a zatim su lava i pepeo prekrili nebo. Oni koji su mogli su i pobjegli, ostavljajući iza sebe plodno tlo i na hiljade krava i koza koje su ostale zarobljene na otoku. Slabija erupcija je uslijedila 1824. godine, a 1968. godine područje je proglašeno nacionalnim parkom.

Ovaj dio otoka je danas turistička atrakcija poznata po svom marsovskom krajoliku, rijetkim biljnim vrstama koje ovdje uspijevaju i vrelom tlu. Temperature samo par metara ispod površine zemlje Nacionalnog parka Timanfaya dosežu čak do 600 °C. Suho granje bačeno u rupu u zemlji se odmah zapali, a ako naspete vodu u rupu ona nekoliko sekundi kasnije eruptira u obliku pare – kao mini-gejzir.

Nacionalni-park-Timanfaya-2

Nacionalni-park-Timanfaya-3

Nacionalni-park-Timanfaya-4

Nacionalni-park-Timanfaya-5

Nacionalni-park-Timanfaya-6

Nacionalni-park-Timanfaya-7

Nacionalni-park-Timanfaya-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,