5 Načina da pobijedite stres

Svi već znaju da je stres tihi ubojica. Uzročnik većine bolesti, i komplikator postojećih. Takođe, svi znaju da ga se moraju riješiti, ali u svijetu u kojem trenutno živimo to i nije lagan zadatak. Od užasnih šefova koji nam vise nad glavama, do niskih plata i visokih računa, vječitom potragom za savršenom vezom – i medijima koji nas bombarduju stresnim informacijama od 0 do 24. Stres je postao jedan od najopasnijih ubica u svijetu.

Već hiljadama godina mistici tvrde da su pronašli lijek za stres. Tvrde da se ‘trebamo izgubiti u sebi’, postići ‘stanje nirvane’ ili bilo koje drugo stanje koje će nas bar neko vrijeme u toku dana savršeno opustiti.

Ali, kako da postignemo ovakvo stanje sa toliko problema i briga u glavi? Ipak, postoji nekoliko načina koje možete pokušati.

 

5. Svaki dan provedite neko vrijeme u tišini

U našem high-tech svijetu, okruženi smo protokom informacija koje nam stižu na sve moguće načine: preko televizije, e-mailova, telefona, interneta, novina….

Preopterećenje informacijama može postati štetno za vaše zdravlje, a poznato je da možete postati i ovisni o njima. Kako bi napravili nešto samo za sebe, svaki dan uzmite time-off od izvora informacija i opustite se u tišini.

 

4. Posvetite se samo sebi

Svaki dan, posvetite malo vremena samo sebi. Prvo, eliminirajte sve što bi vas moglo ometati. Zatim zatvorite oči, duboko dišite i pustite misli da plutaju nizvodno niz rijeku.

Možete praktikovati klasične vidove meditacije ili se opustiti u toploj kupki. Kad misli počnu dolaziti, samo ih pustite da otplivaju dalje.

 

3. Radite ono što volite

Kada se bavite kativnostima koje volite, one usporavaju rad vašeg mozga i stavljaju vas u ‘blaženo stanje’.

Bilo da je to nogometna utakmica sa prijateljima, kuhanje, planinarenje, biciklizam, slikanje, pisanje, vrtlarstvo, ili dobrotvorni radi sa ljudima ili životinjama; ako posvetite dio dana aktivnosti u kojoj uživate – vaš nivo stresa će sigurno opasti.

 

2. Pustite suze da teku

Plakanje može imati pozitivan terapeutski učinak. Evo zašto: Duboki jecaji otvaraju prsa i dijafragmu, te pri tome oslobađaju zarobljenu energiju. Plakanje pomaže da se oslobodite napetosti i na srčanom mišiću.

Također povećava dotok kisika do stanica i stimulira oslobađanje određenih neurokemikalija u mozgu koje uzrokuju opuštanje.

 

1. Smijeh

Pogledajte neku komediju, pročitajte nekoliko viceva na internetu, pogledajte par smiješnih clipova na youtube-u… nije bitno šta ćete učiniti – bitno je samo da vas to nasmije.

Smijeh je ubjedljivo najjači lijek protiv stresa, a smijanje 100 puta dnevno jednako je učinkovito kao i 15 minuta na biciklu. Pored poboljšanja raspoloženja što automatski smanjuje nivo stresa, smijanje pomaže vašem tijelu da se bori protiv infekcija, i smanjuje bol.

Charles Darwin je vjerovao da jedan izraz lica zapravo može utjecati na nečije raspoloženje. Studije koje su rađene sa osmjehom su ovo i potvrdile.

Osmjeh je najčešći izraz lica. I zarazan je. Zato vam preporučujemo da pogledate video ljudi koji se smiju drugim ljudima. Pripremite maramice, jer bi vam mogle poteći suze od smijanja 🙂

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,