Čokoladna Brda na Filipinima

Iako nisu jestiva, ili čak ni toliko ‘čokoladna’, Čokoladna Brda na Filipinima su fascinantan prirodni fenomen koji se sastoji od oko 1.260 brda koja se nalaze na jednoj ravnici. Sva brda imaju sličan oblik, a razlikuju se u visini koja varira od 30 do 120 metara.

Veći dio godine, Čokoladna Brda su jarko zelene boje, ali tokom suhe sezone trava se osuši, učinkovito ih pretvarajući u smeđe kupole. Kada se pogleda sa visine, ova velika ravnica odjednom dobije izgled kutije pune ukusnih bombonjera. Sasvim zasluženo, Čokoladna Brda su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Filipinima.

Cokoladna-Brda1

Unatoč velikom broju brda, još uvijek nije jasno kako su se formirala.. Postoji više geoloških objašnjenja, od aktivnosti oceanskog vulkana, pa sve do ‘trošenja’ brda usljed vremenskih uslova. Najnovija teorija je da je drevni vulkan eksplodirao i da su se njegovi komadi raspršili diljem regije.

Kao i svaki drugi prirodni fenomen, Čokoladna Brda prate brojne legende. Jedna legenda kaže da su divovski bizoni pustošili ovu regiju, uništavajući sve usjeve. Kako bi im se osvetili, mještani su iza sebe ostavili pokvarene usjeve, zbog kojih je bizonima pozlilo. Svi bizoni su napustili regiju i zbog bolesti ostavili iza sebe gomile izmeta.

Druga legenda ide ovako: dva diva su bacala kamenje jedan na drugog. Uskoro su postali umorni i postali prijatelji, te napustili područje, zaboravljajući da počiste nered koji su stvorili. Druga verzija ove priče, div se zaljubio u smrtnika koji je umro. Devastiran, div je plakao, a ogromne suze su padale iz njegovih očiju, suze koje su kasnije formirale brda.

Cokoladna-Brda2

Ovaj prirodni fenomen se nalazi u Boholu, regiji koja je toliko ponosna na njega da su istakli brda i na svoju pokrajinsku zastavu. Međutim, budući da stanovnici Bohola zapravo ne mogu jesti čokoladu sa brda, prostor između svakog brda koriste za usjeve riže i ostalih poljoprivrednih dobara.

Regija je pod zaštitom filipinske vlade, a aplikacija za uvrštenje Čokoladnih Brda u UNESCO-vu Svjetsku baštinu je u procesu.

Cokoladna-Brda3

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,