5 Najjačih materijala na svijetu (otkrivenih do danas)

Ako mislite da je čelik dovoljno jak, razmislite još jednom. U poređenju sa materijalima koje ćemo predstaviti, ako uzmemo u obzir čvrsoću, čak i dijamant izgleda kao jeftina bižuterija. Ovo su najjači materijali na svijetu, koji su do sada otkriveni…

 

5. Lonsdaleit

Lonsdaleit

Lonsdaleit se formira kada meteor koji sadrži grafit padne na Zemlju. Lonsdaleit je sličan dijamantu, budući da je napralvjen od ugljika, s tim da zadržava šesterokutne kristalne rešetke. Otkriven je 1967. godine u Arizoni, iz Canyon Diablo meteora.

Na Mohsovoj ljestvici tvrdoća dijamanta je 10, a lonsdaleita je samo 7-8. Međutim, naučnici mogu proizvesti čisti lonsdaleit koji se može pohvaliti s Mohsovom tvrdoćom od čak 15,8. U simulacijama je također utvrđeno da je čisti uzorak lonsdaleita tvrđi od dijamanta za čak 58%.

 

4. Dyneema

Dyneema

Dyneema je materijal 15 puta jači od čelika, i trenutno je najjače vlakno na svijetu. Ovaj materijal je lakši od pera, može zaustaviti sve vrste metaka, a jedan konopac napralvjen od njega može povući čak i tankere za naftu.

Dyneema ® je premium brand za ultra-visoki molekularni polietilen (UHMWPE), i proizvodi se u nekoliko oblika, uključujući vlakna, trake i jednosmjerne (UD) listove.

 

3. Amorfni metal (metalično staklo ili stakleni metal)

amforni-metal

Stakleni metal nije staklo, ili barem nije standardna vrsta stakla. Amorfni metal je zapravo “tečni metal”: legura titana, cirkonija, nikla, bakra i drugih metala. Smatra se najizdržljivijim materijalom na planeti.

“Vjerovatno ima najbolju kombinaciju snage i žilavosti koju smo ikada napravili”, tvrdi je Robert O. Ritchie, stručnjak za materijale na Lawrence Berkeley National Laboratory. “On nije najjači materijal ikad napravljen, ali je sigurno jedan od najboljih s kombinacijom čvrstoće i žilavosti.”

 

2. Buckypaper

Buckminsterfullerene

Buckminsterfullerene (Buckypaper) je puno ime materijala Carbona 60 koje mu je dodjeljeno u čast R. Buckminster Fullera. Ovo je nanomaterijal napravljen od ugljika u obliku cjevčica koje su 50.000 puta tanje od ljudske kose.

Buckypaper je čak 500 puta jači i 10 puta lakši od čelika i duplo tvrđi od dijamanta!

 

1. Grafen

grafen

Istovremeno i najtanji i najjači, gotovo providan, a toliko gust da ni najmanji atomi plina ne mogu proći kroz njega.

“Naše istraživanje je utvrdilo da je grafen najjači materijal ikada izmjeren, oko 200 puta jači od konstrukcijskog čelika “, izjavio je profesor James Hone sa Columbia Sveučilišta. “Morali bi balansirati slona na olovci da bi probili list grafena debljine najlona.”

Pročitajte više o grafenu, čudesnom materijal.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,