5 Neobičnih profesija (za koje možda niste ni znali da postoje)

Ako vam je dosadio vaš posao, nikada nije kasno da promjenite profesiju. Na primjer, jedan arheolog je postao (dobro plaćeni) profesionalni zombi, a ako vam ipak ne odgovara da se svaki dan šminkate i prepadate ljude, za novac možete skakati po madracima, šiljiti olovke… ili čak posmatrati farbu kako se suši!

 

5. Profesionalni skakač po madracima

skakac-po-madracima

“To je posao”, kaže profesionalni skakač po madracima Ruben Reynoso. “Nije za svakoga. Postoji pravi i krivi način kako to učiniti.”

Reynoso, koji ‘odskače’ tri madraca dnevno, također obučava i druge ljude da pravilno skaču po madracima. Kako i sam kaže, to nije trampolin, za Boga miloga, to je 2.750 dolara vrijedan madrac. “Ovo nije igra”, na kraju je dodao Reynoso, skakući gore – dolje, “Ne za mene.”

 

4. Profesionalni zombi

Zombi

Možda se ne čini kao dobar izbor karijere, ali sa početnom plaćom koja iznosi 30.000 funti čini se da je ova profesija živog mrtvaca jako unosna.

London Dungeons svake godine održi audiciju za zombije, koja privlači jako širok spektar kandidata – uključujući i jednog (bivšeg) arheologa koji je dobio posao zombija 2009. godine. Samo zamislite… svaki mjesec dobijete oko 2.800 eura da se našminkate i prepadate ljude!

 

3. Profesionalni Predsjednički tester otrova

Putin

Nekada je ova profesija bila popularna u drevnom Egiptu i Rimu, a danas je poznato da postoji još samo u Kremlju, gdje profesionalci testiraju svako jelo i piće prije nego isto stigne do Vladimira Putina.

Putin je priznao da ima tim ‘kušača hrane’ koji putuju s njim i – kušaju hranu. Medicinski stručni tim uzima uzorak svega što bi Putin trebao pojesti, te testira istu kako bi se uvjerili da nije otrovana. Navodno, George Bush je također imao dva specijalna FBI agenta koji su morali pojesti komadić hrane prije njega, prilikom njegove posjete Londonu.

 

2. Profesionalni našiljivač olovaka

siljac-olovaka

Ko još ima vremena da našilji / naoštri sam svoju olovku. Ako želite da izbjegnete ovaj mukotrpni proces, pošaljite svoju olovku profesionalcu koji će to učiniti za vas – za samo 15 dolara!

David Rees, profesionalni našiljivač olovaka, će naoštriti vašu okovku “pažljivo i nježno”, dodajući joj umjetnički dodir i naučnu preciznost. Rees je također poznat po svom političkom crtanom serijalu pod nazivom Get Your War On.

 

1. Profesionalni posmatrač farbe (dok se suši)

posmatrac-farbe

Ovo je jedna od onih profesija koja vam ostavlja više nego dovoljno vremena za razmišljanje. Keith Jackson iz Velike Britanije je čovjek koji je svoju karijeru izgradio posmatranjem procesa sušenja farbe.

Već 30 godina on profesionalno posmatra farbu kako se suši za potrebe svoje kompanije, koja – pravi farbu. Iako se ova profesija čini apsolutno nepotrebnom, ipak ne zaboravite da se na javnim mjestima poput metroa farbe moraju jako brzo osušiti. Koga drugog zvati da procjeni za koliko vremena će koja farba biti suha, nego profesionalca – Keith Jacksona.

Preporučujemo: Najčudniji poslovi (u istoriji)

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...