5 Neobičnih stvari koje su uspješno ukradene

Očito, krađa je zločin. Ali mi nismo ovdje ni da sudimo ni da pravdamo ove zločine, tu smo samo da se slatko nasmijemo neobičnim pljačkama i stvarima koje su kriminalci uspjeli ukrasti. Teško je vjerovati da su se ove pljačke desile u stvarnom životu, jer ovakvi poduhvati inače uspjevaju samo u filmovima.

 

5. Glečer

glecer

Zbog globalnog zatopljenja, glečeri se tope. A vjerovatno svjetskoj klimi ne pomaže ni činjenica da ponekad budu i ukradeni. Lopov je uhvaćen sa pet tona teškim, svježe isklesanim glečerom, koji je planirao prodati raznim barovima za svježe ‘glečerske’ koktele, viski i rum.

Pljačka je otkrivena nakon što je policija presrela kamion sa hladnjačom koji je prenosio oko 5.000 eura vrijedan glečer. Skeptici za klimatske promjene napokon imaju novo objašnjenje za nestajanje ledenjaka: nije krivo globalno zatopljenje, već lopovi.

 

4. Saturn RL-10 raketni motor (NASA)

raketni-motor

NASA voli držati u tajnosti sve što stvori, ne samo zato što su njihove kreacije jako vrijedne i skupe, već i da njihova tehnologija ne padne u suparničke ruke.

Dakle, zamislite iznenađenje kada se Saturn RL-10 raketni motor pojavio za prodaju na eBay-u. Najzanimljiviji dio cijele ove priče jeste taj što je motor ogroman, i što je ukraden iz jedne od najsigurnijih lokacija na planeti. Osoba koja je uhvaćena sa motorom tvrdila je da je kupila isti od osobe koja je nabavila motor od nekog NASA-inog uposlenika.

 

3. Pas čuvar

psi-cuvari

Dobro je znati da u našem odsustvu možemo povjeriti imovinu čovjekovom najboljem prijatelju. Psi su se pokazali kao jako dobri čuvari, to jest dobri, kada njih same ne ukradu.

A to je upravo ono što se desilo Rockyiju rotvajleru, psu čuvaru, kojeg su lopovi ukrali iz njegovg doma u Gloucestershireu. Lopovi su provalili na imanje, ukrali psa – i ništa više. Još gore, ovakve ironične krađe se dešavaju češće nego što to možete i zamisliti.

 

2. Lokomotiva

lokomotiva

Ako ste mislili da je krađa ogromnog raketnog motora previše jednostavna, par lopova iz Ukrajine su otišli i korak dalje: ukrali su najstariju lokomotivu u zemlji.

Lopovi su, koristeći lažne dokumente, ušetali u dvorište industrijskog muzeja i uzeli lokomotivu, “vjerovatno” pomoću krana. I da, lokomotiva je bila teška 60 tona! Policija je saopštila da je ovo bila najstarija lokomotiva u zemlji. Lopovi su je ukrali i (vjerovatno) isjekli na komade i prodali kao stari željezni otpad. (Na fotografiji iznad nije ukradena lokomotiva)

 

1. Kukuruz

kukuruz

Možda vam se čini da krađa kukuruza ne zaslužuje prvo mjesto, pored ukradenog psa čuvara, ili 60 tona teške lokomotive iz dvorišta muzeja. Ali, prije nego prosudite sami, prvo pročitajte priču.

Kriminalci u Brazilu su ukrali 50 tona kukuruza – i to iz voza u pokretu. Prvo su ‘namastili’ prugu kako bi malo usporili voz, a zatim i ukrali sav kukuruz koji je prevozio (50 tona!). Voz je također prevozio i šećer, ali ovi kriminalci su bili zainteresovani samo za kukuruz.

Pročitajte i 5 savršenih pljački (ukupno: 513 miliona dolara + jedna neprocjenjiva)

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,