5 Neobičnih zakona u svijetu 3. dio

Svijet je prepun neobičnih zakona, poput onog koji zabranjuje šamaranje mrtvim jeguljama, ili porno u kojem žene imaju male grudi (o kojima smo već pisali: 10 Najglupljih zabrana za koje ste ikada čuli).

Došli smo do trećeg dijela neobičnih, čudnovatih i bizarnih zakona iz cijelog svijeta, a ukoliko ste propustili, preporučujemo da pročitate i 5 neobičnih zakona u svijetu 1. dio i 5 Neobičnih zakona u svijetu 2. dio.

 

5. U Miamiju je zabranjeno pjevati u kupaćem kostimu

miami

U Miamiju, Florida, protuzakonito je pjevati ukoliko ste u kupaće kostimu. Također je zabranjeno i ‘mrmljanje’ naglas na plaži. Nije nam poznat niti jedan slučaj u kojem se ovaj zakon primjenio, niti kada je tačno usvojen, uglavnom – i dalje je na snazi.

U Miamiju je također ilegalno da neudata žena nedjeljom skače sa padobranom, zabranjeno je ispuštati gasove iza 18h, i zabranjeno je imitirati životinje. Čini se da je Miami pun neobičnih zakona, a jedan od njih je i izričita zabrana vođenja ljubavi sa dikobrazom (bodljikavim prasetom), kao i zakon u kojem se stanovnicima ovog grada poručuje da moraju platiti parking, ukoliko parkiraju slona.

 

4. U Izraelu je ilegalno kopati nos subotom

kopanje-nosa

U Izraelu je kopanje nosa subotom kažnjivo zakonom. Ukoliko baš morate kopati nos, imate preostalih šest dana u sedmici. Ipak, ovaj zakon je pod lupom i predmet je rasprave, pošto nije jasno deinisano da li je zabranjeno samo skraćivanje dlačica u nosu ili zakon uključuje i kopanje nosa.

U ovoj državi je protuzakonito hraniti životinje na javnom mjestu, zabranjeno je dovesti medvjeda na plažu i zabranjeno je imati rotvajlera. Također je ilegalno uzgajati svinju (svinja se kazni smrću), a ukoliko ilegalno održavate radio stanicu pet godina, ona postane legalna.

 

3. U Svazilendu je ženama zabranjeno da nose hlače i da se rukuju sa muškarcima

svazilend

U Svazilendu je ženama zabranjeno da nose hlače, a ukoliko ih ‘ulove’, vojnici imaju pravo da im skinu i pocijepaju hlače na licu mjesta. U ovoj državi koja se nalazi na jugu Afrike ženama je također zabranjeno da se rukuju sa muškarcima.

2002. godine, Kralj Mswati III donio je zakon u kojem zabranjuje svim tinejdžerkama da imaju seksualne odnose u narednih pet godina. Zakon je donešen kako bi se pokušalo spriječiti širenje AIDS-a. Zanimljivo je napomenuti da je isti kralj sam sebe optužio nakon što je prekršio (neku) zabranu i ponovno se oženio. Za kaznu je morao platiti jednu kravu (nismo sigurni kome je ta krava otišla).

 

2. U indoneziji zbog masturbiranja možete ostati bez glave

indonezija

Indonezija ima jedan jasan i krajnje rigorozan zakon. Svi koji budu uhvaćeni dok masturbiraju mogu ostati bez glave. Na svu sreću, ovaj zakon se (koliko je poznato) nikada nije primjenio.

Ovdje je također kažnjivo koristiti javni toalet i ne pustiti vodu, a čak postoji i specijalna policija koja nadgleda javne zahode. Također, u Indoneziji je zabranjeno da žena bude viša od muža

 

1. U Bernards Township-u je zabranjeno biti namršten

namrsten

U ovom malog gradiću u New Jersey-u, SAD, zabranjeno je biti namršten (namrgođen), a grad se zvanično smatra ‘zonom bez mrštenja’. Također, u ovom gradiću je zabranjeno posaditi drvo ‘koje blokira zrak’.

U New Jersey postoji još nekoliko manjih gradova sa krajnje neobičnim zakonima. Na primjer, u Haddonu ne smijete iritirati, odnosno dosađivati osobama suprotnog spola. U Newarku, protuzakonito je prodavati sladoled poslije 18:00 – osim ako kupac ima poruku od liječnika. U Sea Isle City je ilegalno kuhati kosti na privatnoj ili javnoj imovini, a u Trentonu je zabranjeno baciti pokvaren krastavac na ulicu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,