5 Nevjerovatnih primjera primjene 3D printanja u medicini

3D printeri nisu posve nova tehnologija, iako se tek u posljednjih godinu-dvije počela naširoko primjenjivati, uglavnom zahvaljujući jeftinijim 3D printerima koji se sada mogu kupiti i po cijeni od oko 200 dolara. Ipak za bolji printer treba izdvojiti i više novca (prosječan kvalitet varira između 1.200 i 2.000 dolara, dok vrhunski i dalje koštaju 200.000 dolara i više), ali i ovo će se uskoro promjeniti – patenti na kojim rade vrhunski 3D printeri ističu u 2014. godini, a Kina je već spremna da započne masovnu produkciju istih, zbog čega se najviše i očekuje da će ovi nevjerovatni uređaji uskoro biti dostupni kao što su to sada klasični 2D printeri.

Oni koji već posjeduju 3D printere pokazali su da je samo mašta granica, jer oni već printaju sve od automobila, pa do sitnih figurica, igračaka i odjevnih predmeta. No, ova tehnologija ima još jednu nevjerovatnu primjenu – a to je medicina. Naučnici su već uspjeli isprintati kožu, dijelove tijela, organe, napredne prostetske udove… a čini se da je ovo tek početak. Vrh ledenog brijega.

3D printeri su jedna od onih tehnologija sa nevjerovatnim potencijalom da revolucionizira medicinu. A ovo su samo neki od primjera nevjerovatnih primjena 3D printanja u medicini.

 

5. Printanje ljudske kože

3d-koza

Trenutni proces presađivanja kože, najvećeg ljudskog organa, kod žrtava opekotina zahtijeva bolno uklanjanje kože iz neoštećenog područja tijela pacijenta i presađivanje iste na dio tijela zahvaćen opeklinama. No, naučnici sa Sveučilišta u Torontu su razvili metodu za pravljenje “Bio-Tinte” od stanica kože.

Naučnici tvrde da njihov printer može proizvesti tkivo kože koje košta 1000 puta manje od trenutnih cijena.

Istraživači na North Carolina Wake Forest School of Medicine trenutno rade na projektu koji će u potpunosti eliminisati potrebu za (klasičnom) transpalnacijom kože. Oni su stvorili sistem u kojem kamere skeniraju ranu, zatim stvaraju 3D sliku, i napokon, koža se printa direktno na tijelo pacijenta. U pokusima, naučnici su bili u mogućnosti da izliječe ozljede kože u rekordnom vremenu, a nadaju se da će ovaj sistem raditi jednako učinkovito i kod ljudi.

3D koža ne samo da značajno ubrzava oporavak, ona također zančajno smanjuje rizik od infekcije, što je danas veliki problem.

 

4. Printanje organa za testiranje lijekova i vakcina

testiranje

3D printanje bi se jednog dana moglo koristiti za proizvodnju zamjenskih tkiva i organa, ali ova tehnologija također ima potencijal za eksperimentalna testirannja lijekova i vakcina, i to bez pokusa na na živim ljudima i životinjama.

Sa novim mogućnostima, testiranje novih lijekova na živom ljudskom tkivu će omogućiti naučnicima da prate utjecaj određenog lijeka ili vakcine, bez ikakvih negativnih posljedica. Krajnji rezultat može biti značajno poboljšanje u učinkovitosti i isgurnosti lijekova.

Dr. Anthony Atala, direktor Instituta na Wake Forestu i glavni istraživač na jednom od ovakvih projekata, tvrdi da će se tehnologija uskoro koristiti za “predviđanje djelovanja lijekova i testiranje učinkovitost potencijalnih tretmana.” “Vi zapravo testirate ljudsko tkivo”, objasnio je. “Ovo funkcioniše mnogo bolje od testiranja na životinjama.”

 

3. 3D printanje kostiju

printanje-kostiju

Prema japanskim medijima, naučnici sa Kyoto University Graduate School of Medicine su objavili da sada mogu stvoriti umjetne kosti pomoću 3D printera, a iste kosti su već testirali na ljudima.

Cijena pravljenja jedne kosti iznosila je manje od 8 eura (oko 1000 yen-a)!

Mark Frame, mladi hirurg iz Velike Britanije je razvio program koji će uštediti bolnicama na hiljade eura – te potencijalno spasiti mnogo života. Tradicionalno, modeli kostiju bolnice koštaju na hiljade eura, a pored svega, potrebno je i do nekoliko sedmica da se naprave. Novi 3D printani Markovi modeli koštaju oko 100 eura, budu gotovi za oko sedam dana, a već pomažu hirurzima prilikom priprema za složene operacije, čak i prije nego što pacijenti dođu do operacijske sale.

Ali to nije sve. Oštećene kosti se mogu popraviti koristeći novu tehnologiju koja uključuje 3D printanje. Na primjer, ako dijete ima određene mane na kostima vilice, postojeća se skenira, detektuje se defekt, a zatim se taj dio isprinta ‘ispravan’ te hirurški zamijeni. Za stvaranje ovakvih kostiju, 3D printer stvara skelu u obliku kosti i onda je puni matičnim stnicama odraslog čovjeka, stanicama koje imaju sposobnost da se razviju u različite vrste tkiva. Isprintani proizvod se operacijom ugradi u tijelo, isprintana skela kosti se u roku od tri mjeseca razgradi, a nju zamijeni potpuno nova zdrava kost.

 

2. 3D prostetski udovi

3D-prostetski-udovi

“3D printanje će revolucionizirati svijet prostetskih udova.” Sa ovom tvrdnjom se već može složiti gotovo sve i jedan naučnik na svijetu, a sada imamo još jednu ispirativnu priču o tinejdžeru koji je koristio 3D tehnologiju pomoću koje je napravio jeftinu i dostupnu naprednu prostetsku ruku.

Napredni prostetski udovi su prošli dugi put u posljednjih nekoliko godina, no cijene su još uvijek nepristupačne za većinu ljudi u svijetu. Ipak, sa 3D printerima sve izgleda svjetlije. Jeftinija alternativa je već u fazi razvoja, a jedan od glavnih krivaca je Easton LaChappelle, sedamnaestogodišnjak iz Colorada koji je pomoću besplatnih online resursa i jeftinog 3D printera razvio naprednu prostetsku šaku i ruku.

Ovaj projekat mu je već na vrata donio pozivnicu za Bijelu kuću, kao i posao u NASA-i.  (Video možete pogledati ovdje)

Pored naprednih prostetskih udova, klasični će se uskoro moći printati po deset puta jeftinijim cijenama od trenutnih, i to sve uz potpunu prilagodbu dizajna prema želji naručioca. Problem s mnogim protezama je taj da se one nakon nekog vremena ‘istroše’, ne odgovaraju savršeno, a i ne izgledaju naročito lijepo. No, naučnici su uspješno isprintali i protetske obloge “koje savršeno izgledaju kao i pravi ljudski ud”, a mogu se čak i prilagoditi u skladu sa modnim stilom pacijenta.

 

1. 3D Printanje organa i dijelova tijela

3d-organi

Po prvi put u istoriji, naučnici su uspješno isprintali 3D potpuno funkcionalan ljudski bubreg. Iako još uvijek nije spreman za transplantaciju, jer je ovo samo radni prototip, potencijal za ljudsku upotrebu izgleda iznimno pozitivan.

Uz korištenje “Bio-Tinte” i 3D printera, naučnici očekuju da će u narednih 5 – 10 godina moći printati organe po daleko povoljnijim cijenama, te u potpunosti eliminisati duge liste čekanja na transplantaciju, crno tržište organima, i naravno, eliminisati veliki broj smrtnih slučajeva.

Vjerovali ili ne, potpuno funkcionalni, isprintani u laboratoriji, organi su mogući. Istraživači su već uspješno stvorili i mjehur, potpuno funkcionalno uho, a s obzirom da su se stanice hrskavice pokazale kao odlična “Bio-Tinta”, naučnici će uskoro moći printati i nos, kao i ostale dijelove tijela (posebno korisno kod beba koje se rode bez određenog dijela tijela).

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...