Arhipelag Hiljadu Otoka

Hiljadu Otoka čini arhipelag od 1.864 otoka koji se nalaze na prirodnoj granici između Kanade i SAD-a, u Saint Lawrence rijeci i sjeveroistočnom dijelu jezera Ontario. Arhipelag se proteže na dužinu od oko 80 km, a sami otoci variraju u veličini – od 60 kvadratnih kilometara, pa do otoka dovoljno velikih da na njih stane samo jedna kuća.

Broj otoka na arhipelagu je određen prema sljedećem kriteriju: otok mora biti iznad razine vode tokom cijele godine, imati površinu veću od 1 kvadratnog metra, te imati makar jedno stablo.

Hiljadu-Otoka-1

Najveći otok je Wolfe Island, dugačak oko 29 km i širok oko 9 km na najširem dijelu i na njemu živi oko 1.400 ljudi. Usporedbe radi, na  jedan od najmanjih otoka je stala samo jedna kuća i pored nje jedva jedna željezna klupa. Veliki broj otoka je i dalje nenaseljen, a oni koji na sebi imaju kuću ili dvije danas imaju pristup električnoj energiji, telefonu, kao i stalnom prijevozu do kopna (ili drugih otoka) trajektom.

Oko dvadeset otoka čine Nacionalni park Hiljadu Otoka, najstariji nacionalni park u Kanadi, istočno od Stjenjaka. On svake godine privlači veliki broj turista kojima nudi mogućnosti kampovanja, prekrasne pješačke staze, organizovanje raznih evenata…

Arhipelag Hiljadu Otoka je proglašen Svjetskim rezervatom biosfere UNESCO-a 2002. godine.

Hiljadu-Otoka-2

Hiljadu-Otoka-3

Hiljadu-Otoka-4

Hiljadu-Otoka-5

Hiljadu-Otoka-6

Hiljadu-Otoka-7

Hiljadu-Otoka-8

Hiljadu-Otoka-9

Hiljadu-Otoka-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,