Vojska od Terakote: preko 8.000 figura napravljenih od gline

Kineski carevi su bivali pokopani sa blagom koje mogu koristiti u zagrobnom životu nakon svoje smrti, a prvi kineski car ostat će zauvijek zapamćen po svom blagu: masivnom vojskom – Vojskom od Terakote.

Prvi kineski car, Qin Shi Huang, odigrao je značajnu ulogu u kineskoj istoriji. On je ujedinio zemlju i počeo graditi zid koji će kasnije postati svjetski poznati Kineski Zid. Postao je car kad mu je bilo samo 13 godina, a umro kad mu je bilo 49 godina. Kad je tek postao car, jedna od njegovih prvih naredbi bila je izgradnja njegove grobnice. U grobnicu je smještena Terakota vojska, koja će ga pratiti i štiti u zagrobnom životu.

Vojska od Terakote

Glineni vojnici, koji datiraju iz 3. stoljeća prije nove ere, otkriveni su u 1974. godine od strane lokalnih poljoprivrednika u Lintong Distriktu, Xi’an, Shaanxi provinciji.

Figure koje se nalaze u ovoj grobnici čine ratnici, kola i konji. Trenutno se procjenjuje da se u tri grobnice nalazi više od 8000 vojnika, 130 bojnih kola, 520 konja i 150 pripadnika konjice, od kojih je većina još uvijek zakopana u grobnicama u blizini Qin Shi Huang mauzoleja. Pored vojnika, u grobnicama se također nalaze dužnosnici, akrobati, moćnici i muzičari.

Vojska od Terakote

Masivni broj glinenih figura je impresivan sam po sebi, ali još je impresivnija činjenica da je svaka figura različita, sa vlastitim i unikatnim izrazom lica.

Vojska od Terakote je jedna od najvažnijih arheoloških lokacija na svijetu. Trenutno je jedna od najstarijih postojećih ruševina, stara više od 2000 godina. Ovo senzacionalno arheološko nalazište se nalazi na popisu UNESCO-a još od 1987. godine, kao jedna od svjetskih kulturnih baština.

Vojska od Terakote

Vojska od Terakote

Vojska od Terakote

Vojska od Terakote

Vojska od Terakote

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...