Bibi Ka Maqbara: Drugi Taj Mahal, Indija

Da li ste znali da se u Indiji ne nalazi samo jedan Taj Mahal? Doista, postoji spomenik gotovo identičan legendarnom Taj-u koji se nalazi u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš – a to je mauzolej Bibi Ka Maqbara (“Grobnica Dame”) koji je izgradio princ Azam Shah u Aurangabadu između 1651. i 1661. godine, u spomen na svoju majku Dilras Banu Begum.

Graditelj Bibi Ka Maqbara, princ Azam Shah, je bio unuk Shah Jahana, graditelja poznatog Taj Mahala u Agri, a njegova je namjera bila da napravi spomenik koji će biti ravnopravan suparnik jednoj od najpoznatijih znamenitosti Indije. Ipak, princ nije bio bogat kao njegov djed, a tekođer nije bio okružen iznimno talentovanim umjetnicima i arhitektima, što je rezultiralo lošom kopijom djedovog remek-djela.

Bibi-Ka-Maqbara-1

Bibi Ka Maqbara nikada nije stekao popularnost koju uživa Taj Mahal, uglavnom jer se smatra blijedom kopijom istog. Dok je spomenik u Agri u cijelosti izrađen od čistog bijelog mramora, mauzolej u Aurangabadu je samo djelimično prekriven mramorom. Prema zapisima, za izgradnju Bibi Ka Maqbara je izdvojeno oko 700.000 rupija – dok je u Taj Mahal uloženo oko 32 miliona rupija. Ovo je vjerovatno još jedan od razloga zašto se Bibi Ka Maqbara često naziva “Taj za siromahe”.

No, uprkos tome što nije nadmašio Taj Mahal, mauzolej Bibi Ka Maqbara sa svojim kompleksnim dizajnom, izrezbarenim motivima, impozantnim strukturama i lijepo uređenom vrtu, se može bez ikakve sumnje svrstati u arhitektonska čuda.

Bibi-Ka-Maqbara-2

Bibi-Ka-Maqbara-3

Bibi-Ka-Maqbara-4

Bibi-Ka-Maqbara-5

Bibi-Ka-Maqbara-6

Bibi-Ka-Maqbara-7

Bibi-Ka-Maqbara-8

Bibi-Ka-Maqbara-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...