Stupovi Lene: Vremenska kapsula u obliku kamene šume, Sibir

Stupovi Lene su prirodna formacija stijena, kamena šuma koja se nalazi duž obale rijeke Lene, na istočnom dijelu Sibira.

U ovim stijenama koje služe kao vremenske kapsule su zarobljeni brojni fosili i drevni organizmi, a neki od najvažnijih su fosili mamuta (Mammulhus primigenius Blum), bizona (Bison Prisk Boj), vunenog nosoroga (Coelodonta antiguibatis Blum), Lena konja (Eggus lenensis Russ) i sobova (Rangifer tarandus L ). Pored brojnih neprocjenjivih životinjskih fosila, ovdje se mogu pronaći i dokazi o drevnim ljudima – i to u vidu slika i rukopisa na stijenama.

Stupovi-Lene-1

Stupovi (stijene) su prosječno visoke između 100 i 150 metara, a oblikovani su ekstremnom kontinentalnom klimom ovog područja s velikom razlikom u temperaturama (od oko 100° C!).

Sam put do ove prirodne vremenske kapsule nije naročito ugodan i jeftin. Jedan od najpopularnijih načina da se do stupova stigne jeste vožnja brodom koji polazi iz Jakutske, najhladnijeg grada na svijetu, a dugotrajne turističke ture obično uključuju i odlazak do spektakularnog Bajkalskog jezera koje se nalazi samo 900 kilometara jugozapadno od Stupova Lene, neprocjenjivog krajolika koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Stupovi-Lene-2

Stupovi-Lene-3

Stupovi-Lene-4

Stupovi-Lene-5

Stupovi-Lene-6

Stupovi-Lene-7

Stupovi-Lene-8,

Preporučujemo: Nacionalni Park u Madagaskaru: dom fascinantne kamene šume

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...