Bisti Badlands: Krajolik koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti

Smješten u pustinji sjeverozapadnog New Mexica (SAD), Bisti Badlands (poznat i kao Bisti / De-Na-Zin Wilderness) je jedan od onih krajolika koje viđamo samo u Sci-fi filmovima, i to kada se radnja dešava na nekim drugim planetama.

Bisti Badlandsom dominira neobičan krajolik prekriven čudnim, valovitim gljivičnim oblicima koji se sastoje od šarenog pješčenjaka i škriljevca (mekana sedimentna stijena koja nastaje iz blata ili gline). Labirinti i prolazi između ovih čudnovatih oblika su stvoreni pomoću vode koja je hiljadama godina pronalazila svoj put između stijena, pri tome ih oblikujući i stvarajući jedan od najneobičnijih prizora na Zemlji.

Bisti-Badlands-1

Preporučujemo: Kapadokija: Čudnovata zemlja od šarene stijene

Danas ovaj krajolik posjećuju turisti iz cijelog svijeta, ali ahreološki pronalasci nam govore da su ovdje ljudi živjeli čak i prije 12.000 godina. Iako na prvi pogled izgleda prazan i gotovo nemoguć za život, Bisti Badlansd i dalje pruža utočište nekim drugim vrstama, kao što su zečevi, kojoti, jazavci, prerijski psi, nekoliko vrsta ptica, gušteri, zmije, tarantule i škorpije.

Bisti-Badlands-2

Bisti-Badlands-3

Bisti-Badlands-4

Bisti-Badlands-5

Bisti-Badlands-6

Bisti-Badlands-7

Bisti-Badlands-8

Bisti-Badlands-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,