Cano Cristales – prelijepa rijeka koja “teče u raj”

Cano Cristales je rijeka koja se nalazi u Serrania de la Macarena u Kolumbiji. Postala je poznata zbog spektra boja koje nosi sa sobom, zbog čega je i prozvana “najljepšom rijekom na svijetu”, “rijeka od pet boja”, kao i “rijeka koja teče u raj.”

Alge i mahovine na dnu rijeke su te koje stvaraju prekrasne boje. Tokom kišovitih sezona Cano Cristales postaje duboka i teče jako brzo, uskračujući sunčevu svjetlost algama. Tokom suhe sezone, u rijeci nema dovoljno vode za život. Ali, između te dvije sezone, kada su uslovi savršeni, Cano Cristales postaje naljepša rijeka na svijetu. Hiljade nijansi žute, crvene, zelene, plave i crne stvaraju prizor koji ostavlja bez daha i najravnodušnije prolaznike.

Cano Cristales

Najljepšem dijelu rijeke, koji se nalazi u pustinji, ne možete prići tako lako. Do ‘rajskih’ dijelova rijeke možete stići pješice ili na konju, što pretvara posjetu ovoj rijeci u jednu pravu malu pustolovinu.

Prije nekoliko godina, zbog terorističkih aktivnosti u regiji uz zabrinutosti oko utjecaja na okoliš, svi prilazi rijeci su bili zatvoreni. U 2009. godini rijeka je ponovo postala dostupna turistima, a nekoliko kolumbijskih turističkih agencija u svojim aranžmanima nude i posjetu ovoj, kako tvrde oni koji su je vidjeli, najljepšoj rijeci na svijetu.

Cano Cristales

Cano Cristales

Cano Cristales

Cano Cristales

Cano Cristales

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,