Carrières de Lumières: Spektakularna umjetnička galerija u Francuskoj

Ulazak u Carrières de Lumières umjetničku galeriju ravan je ulasku u san gdje vas čeka jedinstveno iskustvo slike, zvuka i svjetla. Smješten na jugu Francuske, stari kamenolom Doline Pakla (Val d’Enfer) je pretvoren u umjetničku galeriju još prije 30 godina, a od tada se u njemu redovno priređuju spektakularne audiovizualne izložbe.

Na površini od preko 6000 metara kvadratnih 100 projektora prikazuju legendarna umjetnička djela, a njih prati niz zvučnika koji puštaju prigodnu muziku u svim krajevima kamenoloma. Od kako su u galeriji instalirani i posebni optički uređaji, slike na zidovima su jasnije nago ikad, tačnije, 500 puta jasnije od bilo kojeg HD televizora.

umjetnicka-galerija-1

U Carrières de Lumièresu se često mogu pronaći i tematske izložbe, pa je tako na primjer kamenolom nekad posvećen slikama Van Gogha, a nekad virtualnim slikama Paula Cézannea. Ali priča ne završava samo sa velikim umjetničkim djelima prikazanim na gigantskim zidovima kamenoloma. Carrières de Lumières se ponekad pretvori i u potpuno novi svijet, sa projekcijama modernih umjetnika koji galeriju u pretvore u neki futuristički grad, ili pak, u Svemir.

Kompletna površina kamenoloma nikad nije do kraja iskorištena samo za audiovizuelne spektakle. Neki dijelovi su rezervisani za sasvim drugačije doživljaje, kao što je na primjer doživljaj drevnog Egipatskog hrama.

umjetnicka-galerija-2

umjetnicka-galerija-3

umjetnicka-galerija-4

umjetnicka-galerija-5

umjetnicka-galerija-6

umjetnicka-galerija-7

umjetnicka-galerija-8

umjetnicka-galerija-9

umjetnicka-galerija-10

umjetnicka-galerija-11

umjetnicka-galerija-12

umjetnicka-galerija-13

umjetnicka-galerija-14

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,