Fiordaliso Shopping Center: Najveći vertikalni vrt na svijetu

Sa površinom od 1.263 kvadratna metra i ukupno 44.000 biljaka, masivni vertikalni vrt Fiordaliso Shopping Centra koji se nalazi u Rozzanu, Italija, ušao je u Ginisovu Knjigu Rekorda kao najveći vertikalni vrt na svijetu. Prethodni rekorder bio je vertikalni vrt u Madridu čija je površina iznosila 844 kvadratna metra.

Vrt je otvoren 2010. godine, a dizajnirao ga je arhitekt Francesco Bollania. Biljke su se prvo uzgajale u stakleniku, i to godinu dana prije nego što su presađene u vrt, a za izgradnju same konstrukcije fasade bilo je potrebno oko 3 mjeseca. Ovaj spektakularni vertikalni vrt koštao je 1.3 miliona dolara.

vertikalni-vrt1

U posljednjih nekoliko godina vertikalni vrtovi su počeli ‘rasti’ širom svijeta. Njihove prednosti, osim toga što izgledaju prelijepo, uključuju manju potrošnju vode od standardnih horizontalnih vrtova, imaju daleko manje problema sa štetočinama, poboljšavaju kvalitetu zraka i djeluju kao izvrsna prirodna izolacija (pogotovo ljeti kada smanjuju temperaturu okoline za nekoliko stepeni).

Vertikalni vrtovi su sasvim sigurno nešto što ćemo u budućnosti viđati sve češće i češće. U svijetu postoje planovi za pretvaranje fasada industrijskih zgrada u vrtove, zgrade sa vertikalnim šumama su već u izgradnji, a i mnogi vlasnici privatnih kuća odlučuju da ukrase svoju fasadu, te na taj način poboljšaju kvalitetu svog, kao i kvalitetu života ljudi oko njih.

vertikalni-vrt2

vertikalni-vrt3

vertikalni-vrt4

vertikalni-vrt5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...