Džodpur: Plavi grad u Indiji

Džodpur (Jodhpur), poznat i kao Sunčani Grad, Marwar, Plavi Grad i Kapija za Tar je drugi po veličini grad u indijskoj državi Rajasthan koji privlači turiste iz cijelog svijeta zbog velike tvrđave koja se nalazi iznad grada, brojnih palača i hramova… ali najviše zbog svoje boje.

Nije teško zaključiti zašto je Džodpur poznat u svijetu kao “Plavi grad” (dovoljno je vidjeti samo jednu sliku), ali pitanje se postavlja zašto su stanovnici ovog grada stoljećima bojili svoje kuće u plavo?

Plavi-grad-1

Za sad, niko ne može pružiti tačan odgovor. Dok jedni tvrde da su u plavim kućama nekada živjeli Brahmani (gornja klasa), pa je plava boja predstavljala njihov status, drugi opet kažu da su za sve krivi termiti. Teorija sa trmitima kaže da su oni toliko napadali kuće u Džodpuru da su stanovnici pokušali sve kako bi ih se riješili, te na kraju počeli špricati zidove hemikalijama koje su ih iz uobičajenih bijelih pretvorile u razne nijanse plave.

U konačnici, još uvijek ne postoji način da se utvrdi pravi razlog zašto su kuće u Džodpuru plave. Kao što ne postoji ni konkretan dokaz da plava boja djeluje umirujuće na stanovnike i životinje ovog grada koji stoljećima žive u miru jedni s drugima, rame uz rame. Također, stanovnici Džodpura gotovo uvijek drža vrata svojih kuća otvorenim, dopuštajući turistima da zavire u njihove privatne domove i na trenutak postanu dio mirnog, Plavog grada.

Plavi-grad-2

Plavi-grad-3

Plavi-grad-4

Plavi-grad-5

Plavi-grad-6

Plavi-grad-7

Plavi-grad-8

Preporučujemo: Alberobello: Jedinstveni grad u Italiji

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,