Pulska Arena, impresivna antička građevina i najljepše kino na svijetu

Općenito je priznato da je Koloseum u Rimu najipresivniji inžinjerski poduhvat Rimljana, i bez sumnje, najveći je amfiteatar koji su ikada izgradili. Sama pomisao na smrtonosne igre koje su se održavale u njemu, i rulju koja urliče od uzbuđenja, posjetioce može vratiti kroz vrijeme i makar na tren dočarati moć koju je u to vrijeme posjedovalo Rimsko carstvo.

Rimski Koloseum, antički cirkus smrti i slave, simbol je modernog Rima i Rimskog Carstva. Ali na drugoj strani Jadranskog mora stoji jednako impozantna i veličanstvena građevina – Arena u Puli (poznata i kao Pulska Arena ili Amfiteatar u Puli).

pulska-arena

Posjeta Pulskoj Areni će izazvati gotovo isti osjećaj kao i posjeta Koloseumu, osim što u Puli i dalje možete prisustvovati manifestacijama – i zaista biti dio publike.

Za razliku od Koloseuma, najbolje očuvana klasična građevina u Hrvatskoj je do današnjeg dana ostala mjesto za zabavu. Bilo da želite slušati muziku, gledati operu ili ples, ili prisustvovati Festivalu igranog filma u Puli koji se u Areni održava još od 1954. godine, Pulska Arena vas neće ostaviti ravnodušnim.

Pulska Arena je opisana kao najljepše kino na svijetu, a ponekad je teško i zamisliti da su se igre smrti i krvi u njoj nekada održavale.

pulska-arena3

Izgrađena je u isto vrijeme kao i Colosseum u 1. stoljeću, i šesti je amfiteatar po veličini koji su Rimljani podigli u njihovim centrima moći (od oko 200 amfiteatara). Još jedna stvar koja izdvaja ovaj amfiteatar je oluk koji je skupljao kišnicu i spremao je u četiri spremnika. Zatim se u njih dodavao parfem, a mirišljava voda se raspršivala po publici.

Dok lutate Pulskom Arenom, bit ćete vraćeni stoljećima natrag kroz vrijeme, ali ćete tek postati potpuno svjesni da je ona jednom bila iznimno nasilno mjesto kada dođete do mračnih odaja ispod, gdje su mučenicima i životinjama bile ‘okončane muke’ nakon performansa.

pulska-arena6

pulska-arena1

pulska-arena2

pulska-arena4

Pulska arena oko 1820. / s bakropisa Thomasa Allasona

Pulska arena oko 1820. godine / s bakropisa Thomasa Allasona

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...