Otok u oblacima: Planina Roraima, jedna od najstarijih geoloških formacija na svijetu

Planina Roraima je prirodna granica koja se nalazi između tri različite države: Venecuela, Brazil i Gvajana. Njihove granice su masivne 400 metara visoke, izuzetno strme litice koje se često nalaze iznad oblaka stvarajući iluziju “Otoka u oblacima”.

Vrh planine je ravan kao ploča, a na tu ravnicu se mogu popeti samo najiskusniji penjači, ili uporni šetači koji se odluče na zaobilaznicu, stazu koja je postavljena kao rampa. Ovaj put obično traje oko dva dana.

Planina-Roraima1

Planina Roraima se smatra jednom od najstarijih (poznatih) geoloških formacija na svijetu, a procjenjuje se da je stara čak 2 milijarde godina. Gotovo svakodnevna kiša koja pada na planinu stvorila je jedinstven ekosistem koji uključuje nekoliko endemskih vrsta (kao što su neke biljke mesožderke), a također i neke od najviših vodopada na svijetu.

Planina igra veliku ulogu u mitovima i folkloru naroda koji žive na ovom području. U zapadnoj kulturi, planina je stekla svoju slavu kroz roman Conan Doyla, Izgubljeni svijet (1912), a čak je poslužila i kao inspiracija za popularni Pixarov animirani film “UP” iz 2009. godine.

Planina-Roraima2

Planina-Roraima4

Planina-Roraima5

Planina-Roraima6

Planina-Roraima7

Planina-Roraima8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,