Futuristički svemirski avion korak bliže realnosti

Ogromna supersonična svemirska letjelica je bliže nego ikada da postane realnost.

Skylon je privatno financirana letjelica namijenjena za polijetanje sa piste, kao i slijetanje na istu. Letjelica koja može u orbitu povući teret težak 15.000 kg. To bi mogao biti teret satelita ili modula za posadu, tvrde autori Skylona.

“Trenutno planiramo sljedeću fazu razvoja, kao i prikupljanje financija”, izjavio je Mark Hempsell, direktor programa.

 

Sljedeća faza

Skylon je koncept aviona sa uskim trupom i delta krilima. Na vrhovima krila nalazi se SABRE motor (Synthetic Air Breathing Engine).

“Sljedeća faza” odnosi se na izgradnju SABRE motora i kao i testni let.

Jedan od ključnih dijelova SABRE tehnologije je izmjenjivač topline, koji hladi ulazni zrak (koji može dosegnuti i do 1,000 stepeni Celzija) te njime ‘hrani’ motor koji ga sagorjeva pomoću vodika.

Pored izgradnje Sabre motora, u sljedećoj fazi će se vidjeti i napredak u dizajnu letjelice. Let u atmosferi pet puta brži od brzine zvuka će zahtijevati i vrhunsku aerodinamiku.

 

Toplotni štit

Na svojim putovanjima Skylon će doživjeti ekstremne temperature. Međutim, tehnologija i materijal koji će ga čuvati od visokih temperatura već postoji. Toplinski štit je materijal napravljen od keramike ojačane vlaknima, koji može izdržati temperature do 1,127 stepeni Celzija.

Jedini problem je taj što kompanija koja ga proizvodi više ne postoji, pa je jedna od opcija da se pokuša napraviti isti materijal ili da se kupi od jedne Francuske kompanije koja proizvodi sličan.

Ispod toplotnog štita, nalazi se ‘superstruktura’ aviona, koja će biti izrađena od titanijuma i silicija. Tehnikalije oko ove legure su završene pa je sada fokus na smanjenju troškova proizvodnje.

 

Poslovni model

Skylonov poslovni model je plan da se vozilo ponudi kao transportno, poput voza, broda ili aviona. Trenutno se u projekat ulažu milioni, koji bi se trebali isplatiti tek nakon dugog niza godina.

Projekat je takođe podržala i vlada Velike Britanije, a pogotovo zbog SABRE tehnologije, koja bi u budućnosti mogla promjeniti avio industriju.

Skylon

Koncept u kojem Skylon nosi svemirski hotel, koji bi mogao ugostiti i do 20 gostiju.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , , ,