Huangluo – Selo duge kose, Kina

Gotovo u cijelom svijetu ženama dužina i održavanje kose igra veliku ulogu u životu, a u Huangluo selu u Kini, ženama duga kosa predstavlja najcjenjeniji posjed.

Smješteno u Gulinu, Kina, Huangluo Selo broji oko 82 domaćinstva ‘Crveni Yao’ etničke skupine, koja je dobila ime po tradicionalnoj odjeći. Poput mnogih drugih kineskih sela, i u Hunagluou se mogu pronaći atraktivni krajolici i drevne tradicije. Ali ono što izdvaja ovo selo od ostalih jeste ženska opsesija s dugom kosom.

Žene u Huangluou su toliko opsjednute svojom kosom da je selo čak primilo i zvanični Guinnessov certifikat za “Selo sa najdužom kosom na svijetu”, a postalo je poznato jednostavno kao “Selo duge kose”.

duga-kosa1

120 žena u Huangluou imaju prosječnu dužinu kose 1,7 metara, a ošišaju se samo jednom u životu – kada napune 16 godina, kada se zvanično mogu i udati. Ali čak se ni tada kosa ne baca. Baka djevojke napravi od nje nakit, te isti pokloni budućem suprugu. Kasnije, taj nakit djevojka koristi kao dodatak svakodnevnim frizurama.

Sve su žene Huangluou imaju sličnu frizuru. Iako su male, razlike u frizurama su jako bitne jer one govore o ljubavnom statusu djevojke. Ako je kosa jednostavno omotana oko glave, to znači da je ona u braku, ali nema djece. Ako se mala punđa nalazi prednjem dijelu, to znači da je djevojka u braku sa djecom, a ako nosi maramu oko glave, to znači da je u potrazi za suprugom.

duga-kosa2

duga-kosa3

duga-kosa4

duga-kosa5

duga-kosa6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,