Geološki fenomen Dašt-e Kavira, Velike slane pustinje

Dašt-e Kavir, poznata i kao Velika slana pustinja, se nalazi u središnjem dijelu Iranske visoravni, oko 300 kilometara jugoistočno od Teherana. Pustinja je duga oko 800 kilometara i široka 320 kilometara, a poznata je po geološkom fenomenu koji čine formacije blata i slanih močvara (kavirima).

Prije nekoliko desetina miliona godina ovu regiju je prekrivao veliki slani ocean. Kada je ocean presušio, iza sebe je ostavio oko 6 do 7 kilometara debeli sloj soli. Tokom vremena, sol je prekrio debeli sloj blata. No, sol ima prilično nisku gustoću, pa je tako tokom godina pomalo izvirala na površinu formirajući slane kupole. Danas su slane kupole Dašt-e Kavira jedni od najboljih primjera ovog geološkog fenomena. Geolozi su identifikovali oko 50 velikih slanih kupola u regiji.

Preporučujemo: Misteriozna jezera pustinje Badain Jaran

Dast-e-Kavir-1

Iako izgleda kao tvrda površina, kora soli je debela samo nekoliko centimetara, a ispod nje se nalazi mekani sloj masti nalik blatu koju Iranci nazivaju “Charbeh”, a iz koje se vrlo teško može izvući ako u nju slučajno upadnete. Upravo je zbog toga Dašt-e Kavir izuzetno opasna pustinja.

Tlo pustinje je sterilno i nije pogodno za uzgoj. Velika slana pustinja je gotovo nenaseljena i samo djelomično istražena, a ljudska naselja se mogu pronaći u samo nekoliko razasutih oaza. U planinskim područjima pustinje se može pronaći nešto više naselja, kao i divlje ovce, kamile i perzijski leopardi.

Dast-e-Kavir-2

Dast-e-Kavir-3

Dast-e-Kavir-4

Dast-e-Kavir-5

Dast-e-Kavir-6

Dast-e-Kavir-7

Dast-e-Kavir-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,