Misteriozna jezera pustinje Badain Jaran

U sjevernom dijelu Kine u Autonomnim pokrajinama Unutrašnja Mongolija i Gansu nalazi se pjeskovita pustinja Badain Jaran, geografska anomalija koja godinama fascinira posjetitelje. Pored toga što se u njoj nalaze ‘Megadine’ koje se ubrajaju među najveće pustinsjke dine na svijetu, u ovoj pustinji se nalazi i više od 100 jezera.

U ovoj pustinji se može svjedočiti jednoj od najvećih prirodnih kontradikcija. Sve je okruženo pijeskom i visokim dinama, a pustinja je puna ptica i ovaca koje hrle prema jednom od mnogih slanih jezera.

Preporučujemo: Prelijepa jezera pustinje Ubari, Libija

Badain-Jaran-1

Mnogi se naučnici slažu da voda u jezerima dolazi iz podzemnih voda koje se nalaze duboko ispod pijeska. Iako niko nije 100% siguran, vjeruje se da voda izvire na površinu poput izvora i zatim se koncentriše u određenim područjima. Unatoč prisutnosti podzemne vode, većina jezera imaju visoku razinu saliniteta. Oko 50% jezera u pustinji Badain Jaran su slana jezera.

Drugi naučnici ipak vjeruju da jezera nastaju topljenjem snijega u određenim područjima, s obzirom da se pokrajina Unutrašnja Mongolija svake godine suočava s jakim zimama.

Naučnici i dalje istražuju ovaj fenomen pustinjskih jezera, a izvor vode, te iznenadni nestanak nekih jezera, i dalje ostaje zvanična misterija. Bez obzira na njihov nastanak, posjetitelji mogu biti sigurni da jezera u ovoj jedinstvenoj pustinji nisu fatamorgana.

Badain-Jaran-2

Badain-Jaran-3

Badain-Jaran-4

Badain-Jaran-5

Badain-Jaran-6

Badain-Jaran-7

Badain-Jaran-8

Badain-Jaran-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...