Gereja Ayam: Napuštena “Kokošja Crkva”, Indonezija

Poznata kao Gereja ayam (“Kokošja Crkva”), ova neobična građevina je nekada vjerovatno bila veličanstveno zdanje, a danas je napuštena ruševina za koju ljudi često kažu da je bila jezivi hram nekog šašavog kulta.

Dok su je mještani nazvali Kokošja Crkva (lako je vidjeti zašto), naziv je malo pogrešan, jer je vizionar koji stoji iza ovog neobičnog zdanja planirao da crkva izgleda kao golub. Čovjek iza čudnovate strukture bio je 67-godišnji Daniel Alamsjah, koji je imao viziju koja ga je inspirirala za stvaranje crkve u obliku goluba.

Gereja-Ayam-0

Crkva je otvorena oko 1990-ih godina, a njezina vrata su bila otvorena za sve religije, uključujući budiste, muslimane i kršćane. Gornji spratovi su služili za molitve, dok je donji sprat bio centar za rehabilitaciju maloljetnika.

Nažalost, projekt je ugašen 2000. godine, kada su daljnji troškovi izgradnje i održavanja postali preveliki za siromašnu kokošku-golub-crkvu koja je zatim i napuštena. Gereja ayam danas sama propada u šumi, zidovi su prekriveni grafitima, a lokalni mještani tvrde kako je postala omiljeno mjesto za “nemoralnu” omladinu.

Gereja-Ayam-1

Gereja-Ayam-2

Gereja-Ayam-3

Gereja-Ayam-4

Gereja-Ayam-5

Gereja-Ayam-6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,