Gorka istina o slatkišima

 

UPOZORENJE: Ne čitaj ukoliko baš ne moraš da saznaš istinu!

Studije redovno pokazuju da je ovisnost o šećeru teža od ovisnosti o kokainu. Ali nije samo visok nivo šećera problem kod slatkiša koje jedemo svaki dan. Postoje i druge, mnogo, mnogo gore stvari koje se nalaze u njima. Ukoliko ste teški ovisnik o slatkišima i ne želite da vam istina o tome kako se prave pokvari užitak – ne čitajte dalje.

Ukoliko ste ipak od onih koji žele da znaju istinu, ma kako nekad ružna znala biti… pročitajte kojih se to 10 sastojaka nalazi u većini omiljenih slatkiša:

 

1. HFCS (high fructose corn syrup)

HFCS je takođe poznat i kao slatki crack, a gotovo je neizbježni sastojak svakog slatkiša kojeg možete zamisliti. Danas se koristi umjesto šećerne repe i šećerne trske (saharoza), jer je jeftiniji za proizvodnju. Sadrži otprilike jednak broj kalorija kao i šećer, ali ga ljudsko tijelo ne procesuira dovoljno dobro, što dovodi do gojaznosti.

Usko je povezan s gojaznosti, bolesti srca, dijabetesom i problemima s jetrom. Plus, pravi se od genetski modificiranog kukuruza (GMO).

 

2. Umjetne boje

Boje u hrani su povezane s pregrštom vrsta tumora, alergijskim reakcijama i astmom. Mnoge od ovih boja se već zabranjuju u zemljama širom svijeta, ali nažalost – prisutne su i danas u većini slatkiša.

 

3. Nezasićene masti

Vrlo su čest sastojak u većini čokoladica. One vode direktno do začepljenih arterija. Nezasićene masti remete balans u tijelu i jedan su od glavnih razloga za loše zdravlje. Ne postoji sigurna količina nezasićenih masnoća u prehrani i trebali biste ih izbjegavati poput kuge.

 

4. Natrij

Da bi suzbili odvratnu slatkoću HFCS-a, u slatkiše dodaju velike doze soli. Velike količine prerađene soli često dovode do povišenog krvnog tlaka i moždanog udara. Ogromna je razlika između ove vrste soli i zdrave vrste poput soli koja se koristi kao začin.

 

Sastojci od kojih će vam se smučiti tek slijede! Mnogi od narednih sastojaka su navedeni kao “prirodni okusi i boje”. Sami prosudite.

slatkisi

 

5. Karnauba vosak

Karnauba vosak je čest sastojak u vosku za poliranje automobila, laka za cipele, kozmetike, poliranje poda i voska za poliranje daske za surfanje. Također i vrlo čest sastojak u bombonama.

 

6. Šelak

Šelak je smola koju luči žensk buba Kerria lacca. Obrađen se prodaje kao suhe pahuljice, koje se poslije otope u alkoholu da bi se stvorila tekućina, koja se koristi pri glaziranju drveta i – bombona.

 

7. Kukci u prahu

Karmin (karminska kiselina) se koristi u proizvodnji umjetnog cvijeća, boje, tinte, ruža, kozmetike, te se rutinski dodaje prehrambenim proizvodima kao što su jogurt i određene marke sokova, slatkiša… uglavnom u one sa rubin –crvenom bojom.

Karmin se priprema tako što se sasušeni kukci kuhaju u amonijaku ili otopini natrijevog karbonata, i pri tome prolaze kroz niz ostalih tretmana – sve dok se ne dobije Karminska kiselina.

 

8. Katran

Smola katrana je smeđa ili crna tekućina iznimno visoke viskoznosti. Navedena je kao broj 199 na popisu “opasnih tvari” Ujedinjenih Naroda, ali to ne zaustavlja industriju da ga koristi u ishrani. Obično se nalazi kao boja u crvenim  bombonama, sokovima i drugim slasticam. Na našu sreću, proglašena je zabranjenom u Evropi.

 

9. Da li ste za malo dabrovine?

Da. Dabar. Iz muškog i ženskog dabra se ekstraktuju mirisne žljezde koje se poslije obrađuju i dodaju uglavnom bombonama koje imaju aromu jagode, vanilije i maline.

 

10. Želatin

Želatin se dobija iz kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja. Dodaje se većini slatkiša, a najčešće gumenim bombonama. Preporučuje se vegetarijancima da obrate pažnju na ovaj sastojak, s obzirom da neki (rijetki) proizvođači koriste i biljni želatin. Takođe se preporučuje pažnja i svim pripadnicima religija koje izričito zabranjuju konzumiranje bilo kakvih sastojaka svinjskog porijekla – jer se želatin uglavnom i dobija od svinjske kože.

Napomena: članak je napisan s ciljem da vas upozna sa sastojcima koji se nalaze u većini slatkiša, a ne da vas odvrati od konzumiranja istih, ili sugeriše šta treba da jedete a šta ne.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...