Jeita: Očaravajuća pećina u Libanu (i najduža na Bliskom istoku)

U tunelima i galerijama poznatim ljudima još od starijeg kamenog doba (Paleolitika) voda je tokom hiljada godina djelovanja stvorila jednu od najljepših pećina na svijetu. Pećina Jeita se seastoji od dvije odvojene, ali međusobno povezane, pećine dugačke gotovo gotovo 9 km, što je čini i najdužom pećinom na Bliskom istoku.

Smještena u Nahr al-Kalb dolini unutar istoimene lokacije, 18 km sjeverno od libanonskog glavnog grada Bejruta, pećina je postala poznata zapadu kada je na nju naišao jedan američki lovac 1863. godine. Prvobitno je otvorena za javnost 1958. godine, te vrlo brzo postala međunarodno poznata po spektakularnim a ponekad i jezivim formacijama stalaktita i stalagmita, kamenim zavjesama i stubovima. Kada je ponovo otovrena 1995. godine, pećina je privlačila i do 10.000 turista sedmično.

Jeita-0

Preporučujemo: Pećina sa gigantskim kristalima

Dokazi ukazuju na to da je pračovjek naseljavao ove pećine, te da su ih ljudi nekada koristili za proizvodnju mačeva. Pećina i dalje služi ljudima, a pored toga što donosi novac od turizma, kroz nju teče i rijeka koja snadbdjeva pitkom vodom milione stanovnika okolnih naselja i gradova.

Jeita je danas simbol Libana, kao i top turistička destinacija koja igra važnu društvenu, ekonomsku i kulturnu ulogu u državi, a bila je i finalist u izboru za 7 Novih čuda prirode, gdje je ušla u top 14 lokacija.

Jeita-1

Jeita-2

Jeita-3

Jeita-4

Jeita-5

Jeita-6

Jeita-7

Jeita-8

Jeita-9

Jeita-10

Jeita-11

Preporučujemo: Spektakularna pećina sa svijetlećim stropom, Waitomo, Novi Zeland

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...