Giethoorn: Venecija Sjevera, Nizozemska

Giethoorn, poznat kao “Venecija Sjevera” je maleni romantični gradić u Nizozemskoj koji nema ceste, već umjeto njih kilometre kanala ispunjenih vodom, pješačke staze i više od 150 drvenih mostova koji ih povezuju.

Ovo idilično mjesto koje izgleda kao Venecija koju su dizajnirali hobiti su prvobitno osnovali odmetnici i plaćenici. Oko 1230. godine skupina bjegunaca iz mediteranske regije je ovdje osnovala malo selo, a nešto poslije skupina redovnika je iskopala sve kanale i ispunila ih vodom kako bi lakše mogli prevoziti teret kroz područje.

Giethoorn-2

Kanali u Giethoornu su samo oko metar duboki, a kao takvi su preživjeli već nekoliko stoljeća. Grad je sada dom za nešto manje od 3.000 ljudi, većina domova je izgrađeno na malim privatnim otocima koji su povezani s ostatkom grada sa više od 150 drvenih mostova.

Putovanje kanalima je moguće sa malim brodićima, uključujući i gondole, kajacima, kao i sa brodovima koji se nazivaju “šapat brodovi”, koji imaju male, tihe motore kako ne bi narušili idiličnu atmosferu u gradu.

Giethoorn-3

Giethoorn-4

Giethoorn-5

Giethoorn-6

Giethoorn-7

Giethoorn-8

Giethoorn-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,