Kako možete pomoći svom tijelu u borbi protiv toksina

Napomena: Pixelizam.com ne nudi alternativna niti medicinska rješenja vaših zdravstvenih problema, već samo naučno potvrđene prirodne metode izbacivanja toksina iz tijela. Ukoliko osjećate da je vaše zdravlje ozbiljno ugroženo, prestanite tražiti rješenja na internetu i posjetite svog ljekara.

Tijelo konstantno pokušava očuvati zdravlje, a na prvoj borbenoj liniji je odbrana protiv toksina koji mu štete. Tijelo prirodno pokušava eliminirati ove probleme, putem urina, debelog crijeva, pluća, kože i sluznice u nosu i ušima.

Dakle, ako se osjeća ugroženo, tijelo može stvoriti simptome kao što su dijareja, uporni kašalj, osip na koži, nosni iscjedak / zagušenja i infekcija uha, a sve s namjerom da zaštiti svoje stanice od toksina. Prepoznavanjem ovih upozorenja koje nam tijelo nudi, možemo učiniti nekoliko stvari da mu pomognemo u borbi protiv toksina.

 

Za početak, šta su toksini?

Toksin može biti nešto što ne samo da nema hranjivu vrijednost ili neku drugu korist našem tijelu, već uzrokuje štetu, ili troši dragocjenu energiju i resurse tijela samo da bi se oslobodili od njega. Postoje dvije različite vrste toksina koje utječu na tijelo:

1. Egzogeni Toksini

Egzogeni toksini su hemikalije koje su napravljene izvan vašeg tijela i koje mogu naškoditi stanicama, ako se progutaju, udahnu ili apsorbiraju u krvotok kroz neki drugi kanal.

Iako je nerealno živjeti i raditi u okruženju koje je puno egzogenih toksina, ipak možete smanjiti svoju izloženost najčešćim egzogenim toksinima: rekreacijske droge, lijek koji dolazi s upozorenjem da njegova upotreba može dovesti do oštećenja jetre, većina proizvoda za ličnu njegu, posebno kozmetika koja se primjenjuje oko usta, a koja se lako proguta.

2. Endogeni Toksini

Endogeni toksini su toksini koji su proizvedeni unutar vašeg tijela. Neki od tih toksina su otpadni proizvodi iz normalnih metaboličkih aktivnosti – ugljični dioksid, urea, i mliječne kiseline. Ukoliko vaše zdravlje nije ozbiljno ugroženo, vaše tijelo bez problema i rutinski čisti ove toksine.

Neki od najvećih neprijatelja vašem tijelu su loša prehrambena navika i emocionalni stres, koji mogu dovesti do naglog povećanja nivoa endogenih toksina.

 

Prirodni mehanizmi odbrane od toksina

Prva linija obrane je spriječiti toksine da uopšte prodru u tijelo. Koža služi kao zaštitna barijera. Bakterije ne mogu prodrijeti u organizam kroz netaknuti kožu, a koncentracija soli u znoju stvara neprijateljsko okruženje za većinu bakterija. Dijelovi naših usta, pluća, probavnog trakta i drugih otvora, kao što su oči, nos i uši koje dolaze u kontakt sa okolinom su zaštićeni slinom, sluzi, suzama ili dlakama. Kiselina u želucu i prijateljske bakterije pružaju dodatnu zaštitu od toksina koje unosimo u tijelo.

Ove pasivne odbrane su vrlo učinkovite u prevenciji. Kada prva linija odbrane zkaže, tijelo nastavlja da se bori, ali sada sa nekim jasnijim simptomima, kao što su kašalj, kihanje, curenje nosa, povraćanje i dijareja, koji pomažu tijelu da brzo izbaci neželjene tvari. Takođe, povišena tjelesna temperatura pomaže tijelu da ubije invaziju mikroorganizama.

 

Kako možete pomoći svom tijelu u borbi protiv toksina?

Najbolje možete pomoći tijelu ako mu omogućite da nesmetano radi svoj posao. Tijelo ima 4 glavna načina da se riješi toksina, a ako samo jedan ne funkcioniše ispravno, vaše zdravlje može biti ozbiljno ugroženo.

1. Bubrezi

Bubrezi su odgovorni za ispiranje otpada iz krvi. Najbolje im možete pomoći, tako što ćete unositi dovoljno tekućine u organizam. Jedan od prvih znakova dehidracije je boja vašeg urina. Vaš urin bi trebao biti uglavnom bistar ili samo sa laganom nijansom žute. Ako je vaš urin je tamno žut ili ima jak miris, šanse su da ne pijete dovoljno vode – i samim tim odmažete svom tijelu.

2. Probava

Redovna stolica (jednom ili dva puta dnevno) je jedan od najboljih načina da uklonite toksine iz tijela. Ako niste u stanju da postignete ovu normu, niste sami. Čak 20 posto ljudi se bore sa zatvorom. Za početak, provjerite da li unosite dovoljno vlakana u organizam. Vlakna čiste debelo crijevo i olakšavaju nam da riješimo probleme sa stolicom. Drugo, pijte mnogo vode. Kada zidovi debelog crijeva usisavaju previše vlage iz stolice, ona se suši i stvrdnjava, što može dovesti do zatvora. Dodatna tekućina u organizmu vam neće štetiti, ali vam sigurno može pomoći.

3. Koža

Koža je vaš najveći organ eliminacije. Preznojite se najmanje tri puta sedmično, kako bi olakšali koži da izbaci sve neželjene toksine. Idealan način da pomognete koži u izbacivanju toksina jeste da pojetite saunu. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite, redovna vježba i preznojavanje će poslužiti sasvim dovolno.

4. Pluća

Uz svaki dah, pluća donose svjež kisik i pomažu da se isti transportuje u ostatak tijela. Nažalost, zrak koji udišemo nije uvijek čist. Svaki dan se potrudite da makar 5 minute dišete duboko. Ovo će pomoći da napunite mozak i tijelo kisikom.

Ako želite da ostanete zdravi, bitno je da shvatite da je vaše tijelo na vašoj strani. Vaš posao je da mu olakšate zdravom ishranom i prepoznavanjem upozorenja koje nam tijelo daje kada je u nevolji.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,