Kangbashi: Najpoznatiji ‘grad duhova’ u Kini

Iako nije jedini, Kangbashi, ili “Prazan grad”, je danas najpoznatiji ‘grad duhova’ u Kini, izgrađen za više od milion ljudi, u njemu danas živi tek oko 20.000 stanovnika – a taj broj konstantno opada.

Za razliku od tipičnih napuštenih gradova, Kangbashi nikada i nije bio pun. Metropola je izgrađena 2004. godine s ciljem da se razvije ovaj dio Kine (blizu granice s Mongolijom), a u njoj se pored luksuznih apartmana i urbanog krajolika mogu pronaći brojne raskošne zgrade, najmoderniji poslovni neboderi, muzeji, sportski tereni i teatri… samo… problem je što nema nikoga da ih koristi.

Kangbashi-1

U području definitivno ne nedostaje novca ili kupaca jer ova regija ima drugi najveći BDP po glavi stanovnika u Kini zbog svojih golemih zaliha ugljena i prirodnog plina. Zapravo, većina zgrada i stanova u Kangbashiju su već prodani, samo što kupci nisu zainteresovani da u njima žive.

Jedno od objašnjenja za nezainteresovanost kupaca da žive u novom gradu je to što većina njih već ima stanove u Dongshengu – gradu udaljenom svega 25 km od Kangbashija.

Kangbashi-2

Kangbashi-3

Kangbashi-4

Kangbashi-5

Kangbashi-6

Kangbashi-7

Kangbashi-8

Preporučujemo: Ašgabat: Grad bijelog mramora

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,