Najuža kuća na svijetu

Poljski arhitekta Jakub Szczesny tvrdi da je napravio najužu kuću na svijetu, široku samo 122 centimetra. Kuća se nalazi u jednoj od uličica u središtu Varšave, a projekt se zove Keret kuća – nazvana po izraelskom piscu i redatelju Etgaru Keretu, koji je na čelu ovog umjetničkog projekta i koji će u njoj živjeti šest mjeseci.

Dvospratna kuća, napravljena od aluminija i plastike nalazi se na parceli dimenzija 92 cm u najužoj i 152 cm u najširoj tački. Sama kuća je široka 72 cm u najužoj i 122 cm u najširoj tački, sa ukupnom visinom od 9 metara.

Prizemlje sadrži WC i tuš, kuhinju sa sudoperom i ormare, stol za dvoje, i mini kauč. Metalne ljestve vode na drugi sprat, na kojem se nalazi krevet, stol i stolica. Kuća nema prozora već koristi posebno dizajniranu čeličnu fasadu koja propušta svjetlo.

najuža kuća

“Isprva, činilo se da je gradnja stambenog prostora unutar takve premise nemoguća”, kaže arhitekta Jakub Szczesny. “Keret Kuća je dokazala suprotno, a u isto vrijeme i proširila koncept nemoguće arhitekture.”

Kuća će ostati na ovoj lokaciji najmanje dvije godine, a vrlo je moguće da će tu ostati i zauvijek. “Već je postala ikona Varšave, a već je na turističkoj karti”, izjavio je arhitekta.

najuža kuća

najuža kuća

najuža kuća

najuža kuća

najuža kuća

Pogledajte i 10 najneobičnijih kuća na svijetu.

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,