Koliko kalorija sagorijevaju jednostavne svakodnevne aktivnosti

Ukoliko želite objaviti rat višku kalorija u vašem tijelu, preporučujemo vam da krenete od samog početka i prvo proučite šta je to metabolizam. Kada jednom saznate kako vaše tijelo funkcioniše, te koliko kalorija ima u raznim namirnicama, sagorijevanje istih je lako.

Uz ove svakodnevne aktivnosti možete sagoriti jako puno kalorija. Ključ je pazniti na to koliko kalorija unosite u organizam, a koliko ih trošite.

 

10 Jednostavnih načina da sagorite kalorije

1. Dokazano je da pola grejpfruta uz svaki obrok pomaže vašem tijelu u sagorijevanju kalorija. U njemu se nalazi poseban enzim koji pomaže pri sagorijevanju, a također sprječava i pohranjivanje masnoća.

2. Kada se tuširate hladnom vodom vaše tijelo mora konstantno trošiti energiju (kalorije) kao bi održalo normalnu tjelesnu temperaturu.

3. Prema Mayo Klinici, ako jedete obrok stojeći sagorijevat ćete više kalorija nego da jedete isti sjedeći.

4. Sviranje također sagorijeva kalorije. Na primjer, 30 minuta sviranja klavira sagorjeva oko 100 kalorija.

5. Istraživanja su pokazala da konzumiranje začinjene hrane može uzrokovati da vaše tijelo počne trošiti više kalorija. Na primjer, postoje jasni dokazi da ljute paprike mogu povećati metabolizam za oko 50% čak i do 3 sata nakon obroka. Pića koja sadrže kofein također stimuliraju metabolizam, kao i zeleni čaj.

6. Šetnja je vjerovatno najlakši i najjeftiniji način da sagorite kalorije. Stručnjaci preporučuju svaki dan 30 minuta dugu šetnju kako bi tijelo ostalo zdravo.

7. Pored šetnje tu su i stepenice. Koliko god je moguće, izbjegavajte liftove.

8. Ukoliko ipak planirate provesti dan sjedeći, potrudite se da sjedite u hladnijoj prostoriji, jer vaše tijelo sagorijeva više kalorija kada mu je hladno.

9. Kada preskočite doručak, vaše tijelo misli da ‘umirete od gladi’ i neće početi sagorijevati masti. Dakle, ako ne želite vaš metabolizam staviti u “modus preživljavanja”, obavezno nešto pojedite svako jutro!

10. Lagano čišćenje (kao što je usisavanje i brisanje prašine) za sat vremena će sagoriti nešto više od 100 kalorija, a intenzivnije čišćenje (kao što je ribanje aparata ili čišćenje kupaonice) može sagoriti i do 300 kalorija na sat.

Bonus savjet 1: Budite nasmijani! Prema nekim istrživanjima, 10-15 minuta smijanja sagori čak oko 50 kalorija.

Bonus savjet: Budite nasmijani! Prema nekim istrživanjima, 10-15 minuta smijanja sagori čak oko 50 kalorija.

 

Tajna je u kretanju

Prosječna osoba sagori oko 30% kalorija kroz dnevne aktivnosti, a samo sjedeći sagorite oko 15%. Ako ste svjesni ove jednostavne činjenice možete i sami napraviti dramatičnu razliku u sagorijevanju kalorija čak i kada se odmarate. Tajna je u kretanju.

Čak i najmanji pokreti sagorijevaju kalorije, pokreti kao što je ‘cupkanje’ (tapkanje) nogama, micanje nogu lijevo desno, lupkanje prstima, povremeno ustanite i protegnite se, mičite glavu lijevo-desno, pa čak i kada samo stisnete i opustite mišiće tijelo to doživljava kao aktivnost i samim time toši energiju.

U principu, kalorije nije teško potrošiti kroz svakodnevne jednostavne aktivnosti. Bitno je da se krećete, odnosno da mičete mišiće čak i kada odmarate.

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...