Sokotra – arhipelag na kojem rastu neobične biljke

Sokotra ili Soqotra (“otok blaženstva”) je arhipelag u Indijskom oceanu koji se sastoji od četiri otoka i koji administrativno pripada Jemenu, iako je geografski najbliži Somaliji.

Na ovom arhipelagu se nalazi čak 825 rijetkih vrsta biljaka od kojih je više od trećine proglašeno endemima – odnosno, vrstama koje se ne pojavljuju nigdje drugo na svijetu. Ali biljke nisu jedini endemi na Sokotri. Ovdje također žive gmazovi i puževi, od kojih je preko 90% endema.

Neobično i šaroliko kopno prati i more koje okružuje otoke sa 253 vrste koralja, 730 vrsta riba i 300 vrsta rakova, jastoga i škampi.

Sokotra1

Kada je većina životinja slobodno lutala iz jedne u drugu regiju (prije oko 250 miliona godina), Sokotra je već tada bila odvojena od glavnog kopna zbog čega je i razvila jedinstvenu floru i faunu. Klima na arhipelagu je suha i vruća, a opet, ovdje uspjeva nevjerovatno velik broj različitih biljaka.

Pored bogate flore i faune Sokotra je također naseljena i ljudima već 2.000 godina, a danas samo na glavnom otoku živi oko 50.000 stanovnika.

Sokotra2

Sokotra3

Sokotra4

Sokotra5

Sokotra6

Sokotra7

Sokotra8

Sokotra9

Sokotra10

Sokotra11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,