L’Anse aux Meadows: Prvo vikinško naselje u Sjevernoj Americi (naseljeno 500 godina prije dolaska Kolumba)

Ako postavite pitanje ‘Ko je otkrio Ameriku?’ većina ljudi će instantno odgovoriti ‘Kolumbo’. Nažalost, u učionicama diljem svijeta se i dalje uči da je Kristofer Kolumbo 1492. godine otkrio Ameriku. Godina je tačna, ali većina ostalih činjenica nije.

Dokazi da su Vikinzi bili u Americi još 500 godina prije njega su neosporni, a njih dodatno podupiru brojne priče iz Skandinavskih saga. Ali priče nisu jedini dokazi. Arheolozi su u 20. stoljeću otkrili čitavo vikinško naselje na Newfoundlandu, velikom ostrvu u Kanadi. Na sjevernom dijelu otoka, poznatom kao L’Anse aux Meadows, pronađeni su ostaci prvog vikinškog naselja (i jedinog poznatog) u Sjevernoj Americi.

Preporučujemo: Zemlja Legendi: Zabavni park koji vas vodi u prošlost, Danska

L-Anse-aux-Meadows-1

Ovo vikinško naselje se sastojalo od građevina (kuće, radionice i slično) koje su identične onima na Grenlandu i Islandu u istom razdoblju. Danas je L’Anse aux Meadows turistička atrakcija koja posjetitelje vraća u 11. stoljeće na mjesto gdje su prvi Vikinzi živjeli u Sjevernoj Americi.

L’Anse aux Meadows je jedinstven dokaz najranije poznate evropske prisutnosti na američkom kontinentu. Cijelo naselje je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1978. godine.

L-Anse-aux-Meadows-1a

L-Anse-aux-Meadows-2

L-Anse-aux-Meadows-3

L-Anse-aux-Meadows-4

L-Anse-aux-Meadows-5

L-Anse-aux-Meadows-6

L-Anse-aux-Meadows-7

L-Anse-aux-Meadows-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,