Zemlja Legendi: Zabavni park koji vas vodi u prošlost, Danska

Smješten u prostranom danskom polju nalazi se tematski park poznat kao Zemlja Legendi (Sagnlandet Lejre), koji zamjenjuje vrteške i šećernu vunu s autentičnim prikazom života nekih od najbrutalnijih razdoblja u istoriji čovječanstva.

Od kamenog do željeznog doba, Zemlja Legendi pokušava miješati zabavu sa brutalnom stvarnošću predindustrijskog društva. Park je osnovan 1964. godine kao mjesto gdje su arheolozi i antropolozi mogli pokušati rekonstruisati život drevnih civilizacija među prirodnim močvarama, jezerima i šumama.

Naučnici su napravili cijelo selo iz željeznog doba, zajedno sa kućama i opremom za uzgoj, kako bi naučili što više o tom načinu života. Stvarna korist od eksperimenata je bila kontroverzna, ali radoznali ljudi su vrlo brzo pohrlilli na lokaciju kako bi posmatrali ovaj naučni rad.

Zemlja-Legendi-1

Preporučujemo: 5 Zanimljivih činjenica o Vikinzima

Danas je Zemlja Legendi prihvatila interes šire javnosti i razvila se u zabavni park koji poziva posjetitelje da dođu i sami iskuse život u prošlosti, a sve to dok se eksperiment i dalje vrši. Najvažniji dijelovi parka su originalno selo iz željeznog doba, kamp kamenog doba, tržište vikinga i poljoprivredne kolibe iz 19. stoljeća.

Posjetitelji se mogu okušati i u nekoj od aktivnosti kao što su poljoprivreda, drevne rukotvorine, ili jednostavno posmatrati arheologe kako rade svoj posao.

Zemlja-Legendi-2

Zemlja-Legendi-3

Zemlja-Legendi-4

Zemlja-Legendi-5

Zemlja-Legendi-6

Zemlja-Legendi-7

Zemlja-Legendi-8

Zemlja-Legendi-9

Zemlja-Legendi-10

Zemlja-Legendi-11

Zemlja-Legendi-12

Zemlja-Legendi-13

Zemlja-Legendi-14

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...