20 Zanimljivih činjenica #7

1. Kada je James Cameron napisao scenarij za Terminatora, živio je u automobilu i imao dovoljno novca samo da se prehrani. Scenarij je prodao za jedan dolar, ali je stekao pravo da režira film. Ostalo je istorija.

2. U Švicarskoj je zločin ‘odvojiti’ zlatnu ribicu, ili bilo koju drugu “društvenu životinju” od drugova. Po zakonu, svaki akvarija sa zlatnom ribicom mora imati najmanje dvije ribe.

3. Mjesec je 400 puta manji od Sunca. Ali pošto je Mjesec i 400 puta bliži Zemlji, nama se čini da su oni iste veličine.

4. Slonovi su jedina vrsta, pored ljudi, koja razumije koncept smrti i koja ima rituale za svoje preminule. Slonovi žale čak i one koji im nisu ništa u rodu.

5. Rakuni mogu naučiti kako da otvore kompleksne brave za manje od 10 pokušaja što je vjerovatno i razlog (pored crne trake preko očiju) zašto se često prikazuju kao lopovi. Također, rakuni mogu zapamtiti stvari do 3 godine. Prvi eksperimenti koji su donijeli ove zaključke rađeni su prije više od 100 godina.

6. Princ Charles Kino u Londonu ima “nindža” volontere koji imaju zadatak da utišaju sve glasne posjetioce. Nindža volonteri su obučeni u potpuno crnu usku unifromu koja prekriva cijelo tijelo i lice.

7. Riječ koja se najviše koristila u 2011. i 2012. godini bila je ‘LOL’ (laughing out loud). Prema nekim istrživanjima, čak 93% ljudi se ne smije kada ukuca LOL.

8. Kada se Coca Coli ne bi dodala prepoznatljiva boja prilikom proizvodnje, ona bi bila zelena.

9. Mravi uvijek padnu na desnu stranu – kada su pijani. Ako niste znali, mnogi insekti se mogu napiti jedenjem trulog cvijeća ili voća, jer je alkohol jedan od nusprodukata truleži.

10. Kada duboko spavate, također poznato kao REM faza sna, vaše tijelo iskusi privremenu paralizu.

Su Hui, kineska pjesnikinja iz 1. stoljeća, napisala je pjesmu u formi 29 x 29 karaktera. Njezina pjesma se može čitati naprijed, nazad, vodoravno, okomito ili dijagonalno – odnosno, na 2848 različitih načina.

Su Hui, kineska pjesnikinja iz 1. stoljeća, napisala je pjesmu u formi 29 x 29 karaktera. Njezina pjesma se može čitati naprijed, nazad, vodoravno, okomito, dijagonalno… – odnosno, na 2848 različitih načina.

11. Prema jednoj naučnoj studiji, ukoliko želite uštediti novac ne dirajte ništa u trgovini! Kada nešto dotaknemo odmah se poveća želja da isto kupimo, pa čak i da više platimo.

12. Veliki postotak buđeta za kultni film Monty Python and the Holy Grail donirali su članovi Led Zeppelina i Pink Floyda.

13. Svaki mjesec koji počinje u nedjelju imat će petak 13.

14. Zloglasni Rimski car Neron bio je i muzičar. Sa sobom je na koncerte uvijek vodio 5.000 vitezova i vojnika kako bi mogli pljeskati njegovom ‘brilijantnom’ sviranju lire.

15. Opsesivno kopanje nosa se zove rhinotillexomania.

16. Kralj Luj XIV bio je toliko paranoičan da je proglasio sve špicaste (kuhinjske) noževe ilegalnim.

17. Kada zvanično govorite o Kini, pobrinite se da uvijek kažete Narodna Republika Kina. Ako izostavite riječ “Narodna” i pričate Tajvanu. (Tajvan se smatra kao provincija Kine, iako ima vlastitu vladu).

18. Time Magazine je 1938. godine proglasio Adolfa Hitlera ‘čovjekom godine’.

19. Fosili školjki su pronađeni visoko u planinama Himalaja, sugerišući da su i oni nekada bili pod vodom.

20. Istraživanje provedeno na Harvardu 2003. godine otkrilo je da trudne majke s muškim bebama jedu više od onih koje su trudne sa ženskim.

Preporučujemo i sve ostale zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,