Las Pozas: Neobični vrt engleskog pjesnika Edwarda Jamesa

U Xilitli, gradiću u kojem živi oko 10.000 stanovnika, u državi San Luis Potosi, nalazi se Las Pozas – neobični vrt koji je kreirao Edward James, ekscentrični engleski pjesnik, umjetnik i jedan od zaštitnika pokreta nadrealizma.

Velikog ljubitelja biljaka i životinja, Jamesa su dugo privlačile džungle Meksika, pa je tako 1947. godine kupio plantažu kafe smještenu u džungli San Luis Potosija, i pretvorio je u dom za orhideje i egzotične životinje. Nakon što je veliki mraz uništio mnoge biljke 1962. godine, James je počeo graditi vrt prepun neobičnih skulptura koje se mogu vidjeti i danas.

Las-Pozas-1

Radovi u Las Pozasu su započeli 1962. godine, a njegova izgradnja se nastavila slijedećih 20 godina, sve do Jamesove smrti 1984. Na španjolskom, Las Pozas znači “bazeni”, a vrt je nazvan po 9 bazena koji se u njemu nalaze.

U Las Pozasu se danas mogu pronaći brojne skulpture, neke koje liče na biljke, neke na životinje, a za neke se uopšte ne zna da li su završene ili tek započete. Većinu vrta je osmislio i izgradio Plutaco Gastelum, Jamesov prijatelj i co-dizajner, koji je opisan u Smithsonian Magazinu kao “polu Yaqui indijanac, polu španjolski aristokrata, bivši rančer, bokser, telegrafist i amaterski arhitekt”.

Las-Pozas-2

Las-Pozas-3

Las-Pozas-5

Las-Pozas-6

Las-Pozas-7

Las-Pozas-8

Las-Pozas-9

Las-Pozas-10

Las-Pozas-11

Las-Pozas-12

Las-Pozas-13

Las-Pozas-14

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,