Lofotska ostrva: Prekrasna anomalija Arktičkog kruga, Norveška

Kada pomislimo na sjevernu paralelu poznatu kao Arktički krug obično zamislimo negostoljubivi svijet prekriven snijegom, tamom i ekstremno niskim temperaturama. Iako je ova predstava područja poprilično tačna, ipak postoji jedan izuzetak poznat kao anomalija Arktičkog kruga: Lofotska ostrva, poznatija kao Lofoten.

Unatoč njihovoj lokaciji unutar Arktičkog kruga, temperatura na Lofotskim ostrvima rijetko pada ispod nule. Zbog miješanja Golfske sa dvije podvodne struje, Sjevernoatlantske i Norveške struje, vrijeme u Lofotenu je neuobičajeno toplo, a neki gradovi imaju i godišnji prosjek temperature iznad tačke smrzavanja.

Lofotska-ostrva-1

Pored ljudi, zbog vremenske anomalije ovaj arhipelag je dom brojnim biljnim i životnjskim vrstama. More vrvi životom, a u njemu se nalazi i najveći dubinski greben na svijetu, dok se iznad površine vode mogu vidjeti milioni ptica.

Iako su planine u blizini Lofotskih ostrva često prekrivene snijegom i vrijeme može biti nepredvidljivo, ovo područje ostaje poznato kao jedna od najvećih anomalija koja se veže za povišene temperature, s obzirom na svoju geografsku lokaciju.

Lofotska-ostrva-2

Lofotska-ostrva-3

Lofotska-ostrva-4

Lofotska-ostrva-5

Lofotska-ostrva-6

Lofotska-ostrva-7

Lofotska-ostrva-8

Lofotska-ostrva-9

Lofotska-ostrva-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,