Mansa Musa – Najbogatiji čovjek svih vremena

Bogatstvo Amschel Mayer Rothschilda, drugog najbogatijeg čovjeka svih vremena, se procjenjuje na 350 milijardi dolara, a John D. Rockefeller, treći najbogatiji čovjek je bio za samo 10 milijardi siromašniji od njega. Ali nikad niko u istoriji nije bio bogat kao čovjek za kojeg možda nikad niste ni čuli: Kralj svih Kraljeva – Mansa Musa.

Musa I (cca 1280 – cca 1337) je bio deseti Mansa, što u prijevodu znači “Kralj svih kraljeva”, u nekada izuzetno bogatom Malijskom carstvu. Sa ličnim bogatstvom koje bi danas vrijedilo 400 milijardi dolara, Musa I je i zvanično najbogatiji čovjek svih vremena.

Mansa Musa je vladao Zapadnom Afrikom (Malijskim carstvom) u ranom 13. stoljeću, a bogatstvo je stekao kopajući i prodavajući sol i zlato. U vrijeme njegove vladavine, više od polovine zlata na svijetu dolazilo je iz Malija. Samo par generacija nakon njegove smrti svo bogatstvo je potpuno nestalo u nekoliko građanskih ratova.

 

Mansa Musa je bio velikodušan vladar

Mansa Musa prikazan u Katalonskom Atlasu, 1375. godina

Mansa Musa prikazan u Katalonskom Atlasu, 1375. godina

Mansa Musa je bio izuzetno bogat kralj, te jedan od rijetkih koji je ostao zapamćen po dobrim djelima a ne samo po ogromnoj moći koju je posjedovao. On je bio prosvjećeni musliman koji je veliku pažnju poklanjao školovanju ljudi, pa su se od njegovih legendarnih i mnogobrojnih stipendija školovali učenici iz čitavog muslimanskog svijeta na Univerzitetu Sankore u Timbuktuu.

Musa je ostao zapamćen i po svom bajkovitom hodočašću koje je obavio 1324. godine (Hadždž, hodočašće muslimana u Mekku). Njegova povorka se sastojala od 60.000 muškaraca i 12.000 robova, a svaki od njih je nosio po jednu zlatnu polugu tešku oko 2 kg. U povorci je bilo i oko 500 vjesnika u svilenoj odjeći koji su sa sobom nosili štapove napravljene od suhog zlata. Musa je lično financirao ovu nevjerovatnu povorku, a kvalitetnu hranu su jeli svi – i ljudi i životinje. Dio Musinog karavana je činilo i 80 deva, a svaka je prenosila između 20 i 130 kilograma zlatne prašine.

Musa je ovo zlato poklanjao siromašnima koje bi sreo na svom putu, a često bi dao i velike količine zlata trgovcima u zamjenu za najobičnije suvenire. Kada je Mansa Musa prošao kroz Kairo u julu 1324. godine, u gradu je ostavio toliko zlata da je njegova cijena dramatično pala, zbog čega se tržište oporavljalo od ove inflacije narednih 20 godina. Njegova dobra djela i ogromne količine zlata imala su negativan ekonomski učinak i na ekonomiju Medine i Meke narednih deset godina.

U želji da ispravi grešku koju je napravio, Musa je uzeo kao zajam svo zlato koje je mogao iznijeti iz Kaira, i to sa jako visokim kamatama. Ovo je jedini zabilježen trenutak u istoriji da je jedan čovjek direktno kontrolisao cijenu zlata na Mediteranu.

Ovakva velikodušna djela ostavljala su dubok dojam na ljude koje bi Mansa Musa susreo na putovanjima, zbog čega se Mali vrlo brzo pojavio na kartama širom Bliskog istoka i Evrope. Po prvi put u istoriji, subsaharska Afrika je postala poznata sjeverno od pustinje Sahare.

Preporučujemo: Andrew Carnegie: Čovjek koji je izgradio 2.509 biblioteka / knjižnica

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...