Palmanova: Grad-tvrđava u obliku zvijezde, Italija

Grad-tvrđava Palmanova se nalazi u sjeveroistočnoj Italiji, u blizini granice sa Slovenijom (55 km od Trsta). Dok se porijeklo grada može pratiti unatrag hiljadama godina, moderna Palmanova je izgrađena u 16. i 17. stoljeću.

Grad je danas poznat po svom zvjezdastom obliku koji je nekada bio najmoderniji dizajn za tvrđave – jer su strelice zvijezde (njih ukupno 9) mogle braniti jedna drugu od napada. Unutrašnjost grada je napravljena u kružnom obliku, a oko njega je iskopan i jarak kao dodatni sloj zaštite.

Preporučujemo: Bourtange: tvrđava u obliku zvijezde, Nizozemska

Palmanova-1

Palmanova je zamišljena kao utopija koju će naseliti samoodrživi trgovci, obrtnici i poljoprivrednici. Pored zaštite koju oblik zvijezde pruža, on je također trebao privući ‘bogatije’ društvo. Također je zamišljeno i da svaki stanovnik ima jednaku količinu zemljišta, te jednaku odgovornost, kao i da svaki mora igrati određenu ulogu u gradu. Međutim, unatoč naizgled odličnim uslovima, u grad se niko nije doselio. U očaju, vlada je pomilovala određeni broj zatvorenika i 1622. godine im dala imovinu u Palmanovi.

Iako je tehnički tvrđava, Palmanova nikada nije vidjela pravu borbu, a unatoč tome što je izgrađena kao ‘neosvojiva tvrđava’, ona je zarobljena dva puta bez ikakvih problema i otpora – prvi osvajač je bio Napoleon, a zatim i Kraljevina Italija.  1960. godine, Palmanova je proglašena Nacionalnim spomenikom.

Palmanova-2

Palmanova-3

Palmanova-4

Palmanova-5

Palmanova-6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,