Najljepši dvorci svijeta: Castell Conwy, Wales

Dvorac Conwy je jedan od rijetkih dvoraca koji i dalje pružaju autentični srednjovjekovni doživljaj vojne arhitekture, a njegov najbolji i najjednostavniji opis možemo pronaći u vodiču velške istorije, u kojem se navodi: “Conwy je po svim standardima jedna od najveličanstvenijih utvrda srednjovjekovne Evrope.”

Conwy je izgradio engleski monarh Edward I. između 1283. i 1289. godine, kao jednu od ključnih tvrđava u svom ‘željeznom prstenu’ dvoraca koji su čuvali teritoriju Walesa. Strateški izgrađen na stijeni iz koje se čini kao da izrasta prirodno, ovaj dvorac je igrao važnu ulogu u nekoliko ratova. Izdržao je opsadu Madog ap Llywelyna, bio je privremeno utočište za Rikarda II (engleski kralj), te kasnije bio u posjedu snaga lojalnih Owainu Glyndŵru, posljednjem autohtonom Velšaninu koji je imao titulu princa od Walesa.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Dvorac-Conwy-1

Nakon izbijanja engleskog građanskog rata 1642. godine, dvorac je bio u posjedu snaga odanih Charlesu I, a 1646. godine je predan snagama parlamentarne vojske. Nakon toga, dvorac je uništen kako bi se spriječile dalje pobune. Kamen je ostao, ali svo željezo i olovo su skinuti.

S obzirom da više nije imao vojnu svrhu, dvorac su posjećivati uglavnom samo slikari. Krajem 18. i početkom 19. stoljeća počeo je rasti i broj posjetitelja, pa je tada započeta i restauracija, a dvorac je postao svjetski poznata turistička atrakcija tek u 21. stoljeću.

Dvorac-Conwy-2

Dvorac-Conwy-3

Dvorac-Conwy-4

Dvorac-Conwy-5

Dvorac-Conwy-6

Dvorac-Conwy-7

Dvorac-Conwy-8

Dvorac-Conwy-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...