Moeraki Kamenje, Novi Zeland

Prema legendi lokalnih Maora, Moeraki Kamenje su ostaci košara za jegulje koje je na obalu izbacilo more nakon što je velika Arai-te-uru, kanu-jedrilica, potopljena. Neki stjenoviti dijelovi rta predstavljaju trup kanua, dok drugi predstavljaju tijelo kapetana. Druga legenda opet kaže da svaki kamen predstavlja tijelo jednog mornara iz kanua, koje se prilikom brodoloma pretvorilo u kamen.

Naravno, postoje i brojne teorije o tome kako su vanzemaljci donijeli (iz nekih njima poznatih razloga) kamenje na našu planetu…

Ipak, ovo su samo legende koje okružuju ovo veliko sferično kamenje koje leži razbacano na Koekohe Plaži u blizini Moerakija, malog gradića na Novom Zelandu.

Moeraki-Kamenje1

Moeraki Kamenje nije jedino ove veličine i oblika, i na ostalim obalama Novog Zelanda postoje slične sferične stijene koje su se oblikovale milionima godina, iako je Moeraki daleko najpoznatija turistička destinacija.

Svaki kamen je težak po nekoliko tona, a izvorno su formirani prije oko 60 miliona godina. Neki komadi su široki pola metra, a neki čak i po devet metara. Kamenje je milionima godina ležalo ispod zemlje, sve dok valovi konačno nisu oprali sloj mulja koji ih je prekrivao.

Moeraki-Kamenje5

Moeraki-Kamenje2

Moeraki-Kamenje3

Moeraki-Kamenje4

Preporučujemo: Misteriozne kamene kugle, Kostarika

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,