Nacionalna palača Pena – Jedno od Sedam čuda Portugala

Nacionalna palača Pena (Palácio Nacional da Pena) je jedan od najpoznatijih primjera romantizma iz 19. stoljeća, a nalazi se na vrhu brda iznad Sintre, istorijskog grada u Portugalu. Palača je pod zaštitom UNESCO-a i uvrštena je na listu ‘Sedam čuda Portugala’, a također je koristi i predsjednik države prilikom nekih dipolmatskih prijema.

Iako se sama lokacija koristila stotinama godina (prvo je bila izgrađena crkva, a zatim važan samostan) imanje je pretvoreno u prekrasnu palaču kakvu vidimo danas tek u 19. stoljeću.

Nacionalna-palaca-Pena-1

Radovi na palači su započeli 1838. godine, a naručio ih je kralj Ferdinand II od Portugala. Glavni arhitekt i inženjer bio je pruski Baron Wilhelm Ludwig von Eschwege, koji je sačuvao neke od postojećih struktura te oko njih gradio nove – tako da se na kraju stvorila fuzija gotike, bavarske i maurske arhitekture.

Pena je otvorena za posjetitelje, i svake godine privlači veliki broj turista koji žele da dožive bajkovito iskustvo. A ako im sama palača nije bila dovoljna, turisti mogu prošetati kroz prekrasne parkove i vrtove koji je okružuju, te posjetiti ribnjak prepun fontana i skulptura.

Nacionalna-palaca-Pena-2

Nacionalna-palaca-Pena-3

Nacionalna-palaca-Pena-4

Nacionalna-palaca-Pena-5

Nacionalna-palaca-Pena-6

Nacionalna-palaca-Pena-7

Nacionalna-palaca-Pena-8

Nacionalna-palaca-Pena-9

Nacionalna-palaca-Pena-10

Nacionalna-palaca-Pena-11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...