Najveći (i najsmrdljiviji) cvijet na svijetu

Najveći cvijet na svijetu ponovo je procvjetao u Baselu, Švicarska. Ova čudovišna biljka ima najveći cvijet na svijetu visok 2,27 metara, a cvjeta samo nekoliko dana u svakih nekoliko godina. 19. Novembra 2012. godine, ponovo je procvjetao u botaničkoj bašti.

Titan Arum (Amorphophallus titanum), koji nastanjuje prašume Sumatre, nije samo najveći cvijet na svijetu – on je također jedan od najsmrdljivijih. Cvjetovi ovog giganta šire neugodni miris koji podsjeća na raspadanje mesa.

Titan Arum je spektakularan i jako rijedak cvijet. Neki ljudi putuju širom svijeta nadajući se da će vidjeti Titan u trenutku kada cvate. Do sada, samo je 150 snimljenih cvjetanja ovog cvijeća, što je jako mali broj kada se uporedi sa milionima drugih cvjetova.

Titan Arum

Prvi europljanin koji je otkrio čudovišnu biljku bio je talijanski botaničar i istraživač dr. Odoardo Beccari u Indoneziji 1878. godine. Popularni naziv Titan Arum izumio je voditelj i prirodoslovac Sir David Attenborough za potrebe njegove TV serije Privatni život biljaka, u kojoj je po prvi put snimljeno cvjetanje i oprašivanje ove biljke. Attenborough je promjenio originalni latinski naziv, Amorphophallus, jer je smatrao da bi izgovaranje ove riječi na TV-u moglo biti pogrešno protumačeno.

Švicarski botanički vrt bio je dovoljno sretan da imaju dva ovakva cvijeta, koja su procvala dva puta u samo 18 mjeseci. Zadnji put je Titan Arum procvjetao u Aprilu 2011. Prije toga, biljka je procvjetala u Švicarskoj davne 1936. godine.

Cvijet je privukao već oko 25.000 hrabrih posjetitelja koji su uspjeli podnijeti užasan miris ovog, najvećeg, cvijeta na svijetu.

Ukoliko ikada budete dovoljno sretni i pruži vam se prilika da vidite ovaj cvijet, nipošto je ne propuštajte. Vidjeti najveći, najrjeđi, najsmrdljiviji cvijet na Zemlji, koji cvate samo par dana u svakih nekoliko godina – sigurno je prilika koja se pruža samo jednom u životu.

Titan Arum

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,