5 Istorijskih pokušaja da se zabrani kafa

Kafa sa prijateljima nije oduvijek bio dobro prihvaćen običaj. Ako se vratimo par stoljeća unazad, u vrijeme kada su vladali jako paranoični kraljevi, kafa je bilo jako opasno sredstvo… Jer uz nju su se ‘kovale zavjere i pravile spletke’ protiv onih koji su bili na vlasti.

 

5. Švedska

svedska

Švedska je zabranila kafu 1746. godine, a pored samog ispijanja kafe, Vlada je također zabranila “rekvizite za kafu”. Koliko god sada to smiješno zvučalo, tih godina su policajci išli po kućama i plijenili šoljice, kao i bilo koje drugo posuđe vezano za kafu.

Kralj Gustav III je čak naredio da osuđene ubojice piju kafu dok liječnici prate koliko šoljica mogu popiti prije nego umru.

 

4. Meka

Meka

U Meki (Saudijska Arabija) kafa je zabranjena 1511. godine, a razlog je bio tvrdnja da kafa stimulira radikalno razmišljanje. Zapravo, gradonačelnik Meke se samo bojao da bi razgovori uz kafu mogli ujediniti njegove protivnike i skinuti ga sa vlasti.

U to vrijeme, kafa je također bila na lošem glasu jer su je sufije redovno pili kako bi mogli ostati budni i izgovarati molitve tokom cijele noći.

 

3. Prusija

prusija

1777. godine, Frederick Veliki od Pruske izdao je proglas tvrdeći da pivo ima nadmoć nad kafom. On je tvrdio da kafa šteti konzumiranju piva u državi – i zato bi trebala biti zabranjena.

Frederick, pokušavajući da stane u kraj kafi, redovno je napominjao da je “Njegovo Veličanstvo odraslo na pivu”, pokušavajući nagovoriti ljude da umjesto jutarnje kafice popiju pivo ili dva.

 

2. Konstantinopolj

konstantinopolj

Nakon što je Murad IV zauzeo Osmansko prijestolje 1623. godine, on je ubrzo zabranio kafu i uveo kaznu za konzumiranje iste.

Kazna za prvi prekršaj bila je premlaćivanje. Svako uhvaćen sa kafom drugi put bio bi zašiven u kožnu vreću i bačen u more!

 

1. Italija

italija

Kada je kafa stigla u Europu u 16. stoljeću, svećenici su počeli vršiti pritisak tvrdeći da se kafa treba zabraniti i proglasiti sotonističkom. No, papa Klement VIII je ipak mislio drugačije. Izjavio je da je ukusna, pa čak se našalio da bi je trebalo i krstiti.

Zahvaljujući ovom papinskom blagoslovu, konzumiranje kafe se proširilo Evropom brzinom svjetlosti. Hvala papi Klementu VIII!

 

Bonus: Peticija Žena Protiv Kafe, Engleska

kafa2

1674. godine u Engleskoj, “Peticija Žena Protiv Kafe” je predlagala zabranu konzumiranja kafe svim muškarcima mlađim od 60 godina, uz tvrdnju da kafa pretvara muškarce u ‘beskorisne leševe’.

Dokument koji je bio upućen na adresu tadašnjeg kralja Charlesa II sadržavao je niz optužbi upućenih muškarcima koji piju kafu, a jedna od njih je bila i optužba da “su počeli pričati mnogo, više od žena koje se sastanu da tračaju.”

Žene su zahtijevale od kralja da zabrani kafu muškarcima “kako bi svojim suprugama mogli dokazati da su muškarci i na drugi način, a ne samo bradom i nošenjem praznih hlača.”

Preporučujemo:

Apstraktne kreacije od kafe i šlaga

Umjetnost u šoljici kafe (Latte art)

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,