Bazen šampanjca, Novi Zeland

Waiotapu (‘svete vode’) regija na Novom Zelandu poznata je po prekrasnim geotermalnim izvorima i bazenima, a jedan od najistaknutijih i najpoznatijih je Bazen šampanjca.  Ovaj prirodni bazen je dobio ime zbog velike količine ugljičnog dioksida (CO2) koji oslobađa, slično kao što to čini čaša šampanjca.

Prije nego odlučite skočiti u ovaj bazen šampanjca, trebate imati na umu da je tekućina  u njemu puna arsena i sulfida, a pored toga, prosječna temperatura iznosi oko 73 °C – što je poprilično hladno ako se uzme u obzir da vode koje teku ispod bazena dosegnu temperaturu i do 500 °C.

Bazen-sampanjca-1

Ovaj geotermalni bazen je nastao prije oko 900 godina usljed hidrotermalne erupcije, a geološki gledano, on se još uvijek smatra relativno mladim. Iz Bazena šampanjca su uspješno izolirane dvije potpuno nove bakterije koje su se prilagodile ovim uslovima života, a pored njih, bazen naseljava još nekoliko vrsta poznatih bakterija.

Promjer kratera bazena iznosi oko 65 m, a maksimalna dubina oko 62 m. Procjenjuje se da se u njemu nalazi oko 50.000 kubnih metara geotermalne tekućine.

Bazen-sampanjca-2

Bazen-sampanjca-3

Bazen-sampanjca-4

Preporučujemo: Grand Prismatic Spring: spektakularni termalni izvor u Nacionalnom parku Yellowstone

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,