Otok Okinawa: Najzdravije mjesto na svijetu

Tajna dugog i zdravog života je pronađena na ovom malom otoku kraj obale Japana. Otok Okinawa je dom za najmanje 450 ljudi koji imaju preko 100 godina.

Smatra se da je upravo ovaj otok najzdravije mjesto na svijetu, gdje je prosječni životni vijek žena 86, a muškaraca 78 godina. Ne samo da stanovnici otoka žive dugo, već žive zdrav i sretan život.

Otok je prepun nevjerovatnih priča od kojih se ističe 96-godišnji Seikichi Uehara koji je, u njegovoj dobi, porazio tridesetogodišnjeg bvšeg prvaka svijeta u boksu, dok Nabi Kinjo, 105-godišnja žena, lovi i ubija otrovne zmije bez ikakvih problema.

Okinawa

Na ulicama otoka Okinawa možete vidjeti ljude koji imaju 90 – 100 godina na biciklima, ili kako vježbaju karate, plešu, šetaju po nekoliko kilometara dnevno, pa čak i rade na farmama.

Njihova tajna je dostupna svima i jako je jednostavna: paze šta jedu i imaju pozitivan stav prema životu. Koncept stresa je potpuni stranac na ovom otoku. 88-godišnji poljoprivrednik koji i dalje radi 11 sati dnevno kaže: “Jedva da sam ikada bio ljut. Uživam u životu jer sam sretan na poslu, a mislim da je to lijek za dug život.”

Stara izreka popularna na ovom otoku savršeno prikazuje životnu filozofiju dugovječnih stanovnika Okinawa: “U sedamdesetoj si još dijete, u osamdesetoj mlad. A ako vas pozovu iz raja u devedesetoj, recite im: Vratite se kad napunim stotu.”

Prehrambene navike stanovnika Okinawa svakako vrijedi spomenuti. Njihova prehrana se ne temelji na crvenom mesu, već uglavnom na riži, ribi i povrću. Nažalost, tajne sretnog i zdravog života koje posjeduje starija generacija otoka mogle bi zauvijek nestati. Kao i u mnogim drugim zemljama, fast foodovi su preplavili otok i odvlače mlađu generaciju od tradicionalne zdrave ishrane.

Otok Okinawa

Pogledao me u oči, nasmijao se i rekao: “Vi ste se udebljali u zadnje vrijeme, zar ne?” Bio je u pravu, ali čudno, jer je bio čovjek kojeg sam upoznala prvi put.
(Priča Akire, autorice fotografije čovjeka sa Okinawa otoka)

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,