Jeziva Kapela od kostiju: Capela dos Ossos, Portugal

Capela dos Ossos ili Kapela od Kostiju je dio veće crkve Setog Franje, a izgradili su je franjevaci u kasnom 16. stoljeću. Kao i nekoliko drugih sličnih kapela od kostiju, i ova je izgrađena zbog problema sa prevelikom količinom groblja.

Do 16. stoljeća bilo je čak 43 groblja oko Evora, Portugal, koja su zauzimala dragocjen zemlju. Ne želeći osuditi duše pokopanih ljudi na vječnu vatru, redovnici su odlučili izgraditi kapelu i u nju preseliti kosti.

Međutim, umjesto da smjeste kosti iza zatvorenih vrata, redovnici su odlučili da ih iskoriste za ‘ukrašavanje’ kapele. Smatrali su da će na taj način pružiti Evori, gradu poznatom po bogatstvu u ranim 1600-tim, korisno mjesto za razmišljanje o prolaznosti materijalnih stvari. Iznad vrata kapele su napisali i poruku: Nos ossos que estamos aqui, Pelos vossos esperamos”, ili: “Mi kosti koje smo ovdje, vaše kosti ćemo čekati”

"Nos ossos que estamos aqui, Pelos vossos esperamos", ili: ". Mi kosti koje smo ovdje, vaše kosti ćemo čekati"

“Nos ossos que estamos aqui, Pelos vossos esperamos”, ili: “Mi kosti koje smo ovdje, vaše kosti ćemo čekati”

Sa svojih cca 5.000 leševa kapela izgleda zastrašujuće. A poseban jezivi prizor pružaju dva (isušena) tijela koja vise sa zida, od kojih je jedno tijelo dijeteta. Među kostima su, u malom bijelom lijesu  koji stoji sa strane oltara, kosti triju franjevačkih redovnika koji su osnovali crkvu u 13. stoljeću.

Na kraju kapele, iznad oltara, možete pročitati i latinske fraze kao što su: Ja ću umrijeti u svjetlu” i “Dan kada umrem je bolji nego dan kada sam se rodio. “

kapela-od-kostiju2

kapela-od-kostiju3

kapela-od-kostiju4

kapela-od-kostiju5

Na ovom linku možete i virtuelno prošetati i razgledati kapelu

Još jezivih lokacija

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...