Polu čovjek-polu mašina, naučnici sa Harvarda kreirali tkivo kiborga

Bioinžinjeri sa Harvard Sveučilišta stvorili su prve primjere kiborg tkiva: neurone, srčane stanice, mišiće i krvne žile koji su isprepleteni nanožicama i tranzistorima.

Ovo kiborg tkivo je sastavljeno od pola živih stanice – pola elektronike. Što se tiče živih stanica, one se ponašaju sasvim normalno – a elektronika djeluje kao mreža senzora, koja omogućuje računaru da djeluje direktno na stanice. Istraživači su ovom tehnologijom već uspješno izmjerili broj otkucaja i kontrakcije srca na srčanom tkivu.

Za stvaranje kiborškog mesa, počeli su sa trodimenzionalnom skelom koja potiče stanice da rastu oko nje. Ove skele uglavnom su izrađene od kolagena, koji čini vezivno tkivo u gotovo svakoj životinji. U osnovi, tkivo je kolagen, oko kojeg su ispetljanje nanožice i tranzistori (nanoES).

nanoES

Kompjuterski čip koji sadrži uzorak nanoES tkiva

Za sada, uglavnom su uspijevali da kreiraju tkivo štakora, ali su također uspjeli napraviti i 1,5 centimetar kiborške ljudske krvne žile.

“Ovo se može koristiti za izravno mjerenje učinka lijekova u sintetički uzgojenom ljudskom tkivu bez da ih ikada morate testirati na stvarnim ljudskim bićima”,  poručuje Daniel Kohane, kolega vođe projekta Charles Liebera.

Dovoljno je reći da možete koristiti digitalni računar za čitanje i pisanje podataka na stanicama u svom tijelu, i pustit mašti na volju. Možete već zamislit svijet u budućnosti, gdje pritiskom dugmeta na mobitelu ubrizgavate sebi dozu adrenalina.

Ako malo ozbiljnije shvatimo ovu tehnologiju, ona bi mogla biti od presudnog značaja u medicini. Ako uzmemo za primjer krvne žile i ostale organe, nano mreža senzora bi mogla otkriti ako postoji upala, blokada, ili čak i tumor.

Realno je, međutim, da smo daleko od takve aplikacije. Ali ono što bi tehnologija mogla punuditi u bližoj budućnosti je dobra vijest za zeke i labaratorijske miševe. Već kruže priče u naučnom krugu kako bi ovo kiborg tkivo moglo u potpunosti zamjeniti dosadašnje testiranje ljekova i eksperimente na životinjama.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...